Miks on Fitlapi täistera leib eriline?

Eesti leival on pikk ja väärikas ajalugu, mis ulatub sadu aastaid tagasi. Leiva küpsetamine on olnud väga pikka aega eestlaste elu lahutamatu osa. Kuigi paljudes Euroopa riikides on populaarne nisuleib, siis Eestis on traditsiooniks süüa just rukkileiba, sest rukis on olnud meie kliimavöötmes kõige vastupidavam ja saagirikkam teravili. Eesti leib erineb oma tumeda värvuse, tiheda tekstuuri ja tihti ka kergelt hapuka maitse poolest, mis tuleb juuretisega kergitamisest. Eesti rukkileib ei ole lihtsalt toit, vaid ajaloo ja traditsioonide kandja. See on jätkusuutlik, toitaineterikas ja sümboolse tähendusega ning selle väärtus on püsinud sajandeid, muutudes isegi rahvusliku identiteedi osaks.

Koostöös Leiburiga oli meie sooviks tuua turule Eesti inimeste poolt armastatud rukkileib, kuid jälgida seejuures eelkõige tervislikkuse aspekte ning anda sellele mingi eriline lisandväärtus. Ja nii ongi valmis saanud ja nüüdseks ka poelettidele jõudnud Fitlapi täistera rukkileib. Järgnevalt tutvustan selle leiva omadusi ning toon välja, mis selle leiva eriliseks teeb.

Kiudainerikas täistera rukkileib

Kindlasti oli meie jaoks oluline, et valmiv leib oleks täisteraleib. Täisteratootel on mitu olulist eelist peenleibade ees. Täisteraviljatooted sisaldavad oluliselt rohkem kiudaineid ning samuti on neisse alles jäänud rohkem vitamiine ja mineraalaineid. Seega aitab täisteratoodete tarbimine kaasa organismi normaalsele talitlusele ning toetab soolestiku tervist, sest kiudained on toiduks seal elavatele headele bakteritele. Lisaks aitavad kiudained hoida paremini tasakaalus veresuhkrutaset, toetavad seedimist ja organismist LDL-kolesterooli väljaviimist ning aitavad täiskõhutundel kauem püsida. Leiburi Fitlapi täistera rukkileivas on 52% teraviljast täisterarukis, mis annab leivale selle õige rukkileiva maitse ning kiudainete sisaldus on 8 grammi 100 grammi toote kohta.

Ilma lisatud suhkru ja säilitusaineteta

Samuti oli leiva retsepti arendades soov vältida rafineeritud suhkru lisamist, mis on paljudes poodides müügil olevates leibades sees. Seega sai Fitlapi leib valmistatud ilma lisatud suhkruta. Lisaks ei sisalda leib ka säilitusaineid, mistõttu on sellel küll veidi lühem säilivusaeg, kuid usume, et leiva väärtus tervise seisukohast kaalub selle üle. Selle puhul ehk on abiks teadmine, et värskelt ostetud leib sobib suurepäraselt ka külmutamiseks ja tarbimiseks 3 kuu jooksul. Nii saab leiva ära külmutada ja kasvõi viilukeste kaupa seda sügavkülmast välja võtta ja üles sulatada. Kui leib siis ka kergelt ära röstida, siis on maitse selline nagu oleks see alles ahjust tulnud.

Traditsiooniliselt kääritatud juuretisega

Selleks et hoida ikka leiva küpsetamise traditsioone, on Fitlapi leiva valmistamisel kasutatud naturaalselt kääritatud rukkijuuretist. See annab leivale ka selle inimeste poolt armastatud ja oodatud traditsioonilise maitsenüansi. Kuna tegemist on Fitlapi leivaga ning Fitlap on suures osas keskendunud sellele, et aitame inimestel tervislikult kaalu langetada, siis oli üheks eesmärgiks ka luua võimalikult tagasihoidliku energiasisaldusega toode. Nii saigi leib selline, et 100 grammi sisaldab 218 kcal. Sellest ei võida muidugi ainult Fitlapi kliendid, vaid kõik, kes leiba ostavad, sest ilmselt pole kellegi eesmärk toidust saadavat energiat üle tarbida (kui just pole eesmärk kaalu tõstmine).

D-vitamiin

Soovisime kõigele muule lisaks anda leivale ka mingi lisandväärtuse. Leiburiga koostöös erinevate ideede läbi töötamisel ja võimaluste kaalumisel otsustasime lisada leivale D-vitamiini. Kuna meie laiuskraadidel päikesevalgust napib ja on teada, et suur osa Eesti inimestest kannatab D-vitamiini puuduse all, siis Fitlapi leiva turuletoomisega saame anda panuse selle murekoha vähendamisse. D-vitamiin on väga oluline nii luude kui hammaste seisukohast, sest aitab kaltsiumil ja fosforil imenduda. Samuti on D-vitamiinil oluline roll ka immunsüsteemi tugevdamises. Lisaks ei olnud siiani Eestis veel sellist toodet poelttidel. Seega on Fitlapi täistera rukkileib hetkel ainuke leib Eesti turul, mis sisaldab D-vitamiini. D-vitamiin on rasvlahustuv, mis tähendab, et imendumiseks vajab see rasva juuresolekut, seetõttu on leiva sisse lisatud vitamiin päevalilleõlis. D-vitamiini on 100 g leivas 3 µg, mis on 60% päevasest võrdluskogusest (Euroopa Liidu päevane võrdluskogus on 5 µg). Siinkohal mainin ära, et päevane soovituslik kogus on 10 µg.

Fitlapi toitumiskavast leiab mitmeid retsepte Fitlapi uue täistera rukkileivaga, kuid lisan siia kaks kiluleiva ampsu retsepti. Personaalsed kogused leiad toitumiskavast!

Leivaampsud hernekreemi, vürtsikilu ja munaga (portsjon = 425 kcal)

Vaja läheb:

  • 95 g Leiburi Fitlapi täistera rukkileiba
  • 65 g vürtsikilu
  • 55 g külmutatud rohelisi herneid
  • 30 g Kreeka jogurtit (rasva 4%)
  • 1 muna
  • Soola
  • Tilli

Valmistamine:

  • Keeda muna (sobib kõvaks keedetud muna). Jahuta ja koori.
  • Sulata külmutatud herned üles.
  • Lisa hernestele Kreeka jogurt ja veidi soola ning püreesta saumiksriga või blenderda blenderis ühtlaseks püreeks.
  • Lõika leivaviilud tükkideks (sobib näiteks 1 viil kuueks tükiks).
  • Jaga hernekreem leivatükikestele.
  • Aseta igale leivaampsule hernekreemi peale kilu.
  • Seejärel aseta ettevaatlikult igale ampsule munatükike (võid muna viilutada ja viilu lõigata neljaks).
  • Kaunista ampsud tillioksakesega.
  • Serveeri.

Leivakesed kilukreemi ja munaga (portsjon = 425 kcal)

Vaja läheb:

  • 95 g Leiburi Fitlapi täistera rukkileiba
  • 65 g vürtsikilu
  • 40 g Philadelphia light toorjuustu
  • 25 g Kreeka jogurtit (rasva 4%)
  • 1 muna
  • 20 g punast sibulat
  • Sidrunimahla
  • Tilli

Valmistamine:

  • Kõige esimesena valmista marineeritud punane sibul. Selleks vali endale all välja toodud viisidest meelepärane.
  • Keeda muna (sobib kõvaks keedetud). Jahuta ja koori.
  • Lõika leivaviilud tükkideks (1 viil kuueks tükiks on paras).
  • Sega kausikeses kokku toorjuust, Kreeka jogurt ja väikesteks tükkideks lõigatud vürtsikilu fileed.
  • Jaga kilukreem leivatükikestele.
  • Aseta igale leivakesele väike tükike muna. (Võid muna viilutada ja viilud neljaks lõigata).
  • Seejärel pane igale leivakesele marineeritud punast sibulat ja tillioksake.
  • Serveeri.

Kiirmarineeritud punased sibulad:

  • Sidrunimahlaga kiirmarineeritud punased sibulad: koori ja viiluta sibul hästi õhukesteks viiludeks. Pane sibul purki või kausikesse ning vala peale sidrunimahl nii, et viilud oleksid täielikult sidunimahla all. Lase vähemalt 15 minutit seista.
  • Punase veiniäädikaga kiirmarineeritud punased sibulad: koori ja viiluta sibul hästi õhukesteks viiludeks ja laota purki. Pane potti 1 dl punast veiniäädikat, 1 dl vett, 1 spl Stevia-maguainet, 1 loorberileht. Sega läbi. Lase kiiresti keema ja sega kuni Stevia-magusaine on lahustunud. Vala marinaad sibulatele peale. Lase jahtuda ja seista vähemalt 30 minutit. (Sobib säilitamiseks ka 1-2 nädalat külmkapis). Marinaadi kogus arvesta ca 100 g sibula kohta.

Anna kommentaarides märku, kas sa kiluleiba sööd?