
Kui sinu eesmärk on edukalt ja püsivalt kaalu langetada, siis üks viis, mis sind selles aidata võib on toidu kaalumine. Kaalulangetamine võib tunduda lihtne: söö vähem, liigu rohkem. Kuid kui hakata päriselt oma toitumisharjumusi muutma, siis selgub, et „söö vähem“ on üsna ebatäpne juhis. Siin tulebki mängu toidukoguste kaalumine – mitte selleks, et elu keerulisemaks muuta, vaid hoopis selgemaks ja teadlikumaks. Siiski tahan välja tuua, et alati pole vajadust toiduaineid kaaluda – rolli mängib, millised on olnud senised toitumisharjumused, kui suur on ülekaal ja milliseid muudatusi toiduvalikutes tehakse. Kindlasti ka ei sobi absoluutselt kõigile toidu kaalumine. Kuid kui seni pole silmamõõt sind soovitud tulemusteni viinud, siis tahaksin välja tuua, kuidas toidu kaalumine võib sealjuures abiks olla. Tasub meeles pidada, et see enamasti on siiski vaid ajutine meede ja sa ei pea elu lõpuni jääma toitu kaaluma.
Miks üldse toitu kaaluda?
Toidu kaalumine aitab teadlikumaks saada sellest, kui palju me tegelikult sööme. Meie silm kipub koguseid üle- või alahindama. Näiteks võib ühe supilusikatäie pähklite asemel taldrikule sattuda kaks – ja see tähendab juba topeltkaloreid ehk kaks korda rohkem energiat.
Peamised eelised toidu kaalumisel kaalulangetuse ajal
- Täpsus kalorite ja makrotoitainete jälgimisel
Kui kaalud toitu, saad sa täpse ülevaate, kui palju energiat ja toitaineid sa tegelikult tarbid. See aitab vältida peidetud "vigu", mis muidu takistavad kaalulangust. Saad ka hea ülevaate sellest, kui palju on sinu menüüs süsivesikuid või küllastustunnet tekitavaid valke ja rasvu. Lisaks saad jälgida ka kiudainete tarbimist, mis on olulised nii täiskõhutunde säilimise kui mikrobioomi tasakaalu seisukohast.
- Kiirem õppimine ja paremad silmamõõdu oskused
Alguses ehk tundub toidu kaalumine tüütu, kuid juba mõne nädalaga oskad paremini hinnata, kui palju on näiteks 15 g seemneid, 30 g juustu või 100 g kana. See tegelikult õpetab oma portsjoneid paremini reguleerima ja vähendab tulevikus vajadust kaalumise järele.
- Vähem peidetud kaloreid
Kastmed, õlid, pähklid, seemned, võided ja maiustused lisavad kaloreid justkui märkamatult. Kaaludes toitu ja jälgides koguseid muutuvad need aga nähtavaks ja saad teha teadlikumaid valikuid.
- Motivatsiooni säilitamine läbi andmete
Kui sul on täpne ülevaade, mida ja kui palju sööd, on lihtsam analüüsida ja aru saada, miks soovitud tulemuste suunas liigud (või ei liigu). Oletuste asemel saad tugineda faktidele ja vajadusel teha vastavaid muudatusi.
- Abivahend, mitte kohustus
Kui sa suhtud toidukoguste kaalumisse kui karistusse või piirangusse, tundub see tõesti ebamugav, stressitekitav ja väsitav. Kuid kui sa mõistad, et see on vahend, mis aitab sul saavutada oma eesmärke, siis muutub kogu kogemus toetavaks ja harivaks. See pole kohustus, vaid tööriist – nagu kompass matkarajal.
- Väheneb emotsionaalne söömine
Kui hakkad toitu kaaluma ja koguseid jälgima, kasvatad teadlikkust oma valikutest ja harjumustest ning sellest, kuidas mingi toit sind end tundma paneb. Sageli hakkad märkama, millal sööd nälja pärast ja millal igavusest või stressist. Lisaks märkad, millised toidud hoiavad sul kõhtu kauem täis ja millised valikud toovad kiire nälja.
- Aitab vältida valearusaamu toiduainetest
Paljud toidud on sellised, mille puhul sageli arvatakse, et kuna need on tervist toetavad, siis võiks neid piiramatult süüa. Ei osata arvestada, et need toidud (nt pähklivõided, granola, seemned, pähklid) on küll toitainerikkad, aga ka väga energiarikkad. Kaalumine aitab mõõdukust säilitada ka nende puhul.
Suhtumise jõud: kohustus või võimalus?
Toidu kaalumine võib tunduda ahistav, kui sellele läheneda kui „peab“ või „ei tohi eksida“ mentaliteediga. Kuid tegelikult on see lihtsalt õppimisprotsess. Mõtle sellest nagu ajutisest tööriistast, mis aitab sul harjumusi ümber kujundada.
Kui vaadata kaalumist kui:
- „Ma tahan teada, mida ma söön“
- „Ma õpin paremini oma keha tundma“
- „Ma tahan tulemusi, mitte oletusi“
…siis on kogu teekond lihtsam, mõtestatum ja palju vähem stressirohke.
Kuidas alustada toidu kaalumisega?
- Investeeri lihtsasse köögikaalu – ei pea sugugi olema kallis mudel
- Alusta põhitoiduainetest: riis, pasta, liha, õlid, juustud, pähklid jne ja ei pea üldse sellega "üle võlli" minema - kapsalehte ega kurgiviilu ei pea kaaluma!
- Kaalutud kogused sisesta meelepärasesse toitumisäppi, nt Fitlapi toidupäevikusse või kasuta Fitlapi retsepte, kus kogused on juba ette antud
- Ära püüa olla ideaalne – piisab, kui oled teadlik ja järjepidev.
Kokkuvõtteks
Toidu kaalumine pole kontrollimeetod, vaid selguse loomise viis. Kõik on suhtumise küsimus. See ei pea olema igavene harjumus, kuid see võib olla võimas abiline, kui soovid saavutada püsivaid tulemusi. Õigesti kasutades aitab see sul paremini, mitte vähem süüa. Kindlasti on oluline mitte laskuda äärmusesse – kaalumist tuleks rakendada nii palju, et see oleks efektiivne, kuid ei tohi unustada ka elu nautida või end selle nautimise pärast hiljem kuidagi kehvasti tunda.
Jaga julgelt ja ausalt kommentaarides, millised tunded sinul seoses toidu kaalumisega on.