Oluline põhjus, miks sa ei peaks soola joogivette lisama!

Sool on meie keha toimimiseks oluliste mineraalide allikas, kuid nagu enamike asjadega elus – liiga palju head võib muutuda halvaks. Kuigi soola tähtsus vedeliku tasakaalu ja närvifunktsioonide säilitamisel on vaieldamatu, põhjustab liigne soolatarbimine tõsiseid terviseprobleeme, eriti kui sellest saab igapäevane harjumus. Üha enam levib müüt, et joogiveele soola lisamine aitab parandada mineraalainete tasakaalu organismis. Tegelikult on see pigem kahjulik kui kasulik. Toon välja põhjused, miks joogiveele soola lisamine ei ole vajalik ja millised ohud sellega kaasneda võivad.

Südame-veresoonkonna haigused ja liigne soolatarbimine

Statistika näitab, et Eestis on südame-veresoonkonna haigused peamine surmapõhjus. 2023. aastal moodustasid need tervelt 47% kõigist surmadest. Kõrgvererõhktõbi, mis moodustas 43% kõigist südame-veresoonkonna haigustest põhjustatud surmadest, on otseselt seotud soola liigtarbimisega. Soolas sisalduv naatrium seob kehas vedelikku, mis põhjustab vere mahu suurenemist ja tõstab seeläbi vererõhku. Kõrge vererõhk koormab südant ja veresooni ning suurendab südameinfarkti ja insuldi riski.

Kui palju soola on soovitatav ja kui palju tegelikult tarbitakse?

Täiskasvanute päevane soovituslik soola tarbimise kogus on 5–6 grammi. Eestis on viidud läbi soola tarbimise uuring ning 2022. aastal avaldatud andmed näitavad, et tegelikkuses tarbitakse soola soovituslikust oluliselt rohkem:

  • Naised tarbivad keskmiselt üle 8 grammi, mis on 160% soovituslikust kogusest (naistel soovituslik 5 g).
  • Mehed tarbivad keskmiselt üle 12 grammi, mis on koguni 203% soovitatavast kogusest (meestel soovituslik 6 g).

Sellised kogused näitavad, et meie toidulaud on juba küllastunud soolast. Soola lisamine joogivette ei ole mitte ainult tarbetu, vaid ka tervisele ohtlik, sest see suurendab niigi probleemiks olevat soola liigtarbimist.

Müüt mineraalainete saamisest soolasest joogiveest

Levitatakse infot, et joogiveele lisatud  meresool, nagu Himaalaja või Keldi sool, sisaldavad tervisele kasulikke mineraalaineid. Jah, tõepoolest neis leidub mineraale, kuid nende kogused on nii väikesed, et tervislikku mõju praktiliselt ei teki. Selleks, et saada märkimisväärne kogus mineraalaineid, peaks inimene sööma ohtlikult palju soola, mis tooks pigem kaasa tervisekahjustusi. Vajalike mineraalainete saamiseks tuleb süüa hoopis mitmekesist toitu ning lisama menüüsse rohkem puu- ja köögivilju, marju, pähkleid, seemneid ja õlivilju.

Soola liigid ja naatriumisisaldus

Meie polettidel olevad soolad võivad erineda oma välimuse, mineraalide koostise, hinna ja veidi ka naatriumi sisalduse poolest. Kuigi erinevused naatriumisisalduses ei ole drastilised, tasub siiski võimalusel eelistada väiksema naatriumi osakaaluga soola. Kuna sool on midagi sellist, mida tarbitakse iga päev, siis tasub meeles pidada, et ka pisike muutus võib mõju avaldada,

Naatriumi osakaal erinevates soolades:

  • Tavaline lauasool - 40% naatriumi
  • Meresool - 36–40% naatriumi.
  • Himaalaja sool (olemuselt meresool) - 36-40% naatriumi
  • Keldi sool  (olemuselt meresool) 35% ringis naatriumi

Tasub meeles pidada, et kuigi mõned soolad sisaldavad mikroelemente, ei suuda need siiski kunagi asendada tervislikku ja tasakaalustatud toitumist.

Erandolukorrad, mil soolane vesi võib olla vajalik

Kuigi igapäevane soolase vee joomine ei ole tervislik, on siiski mõnigaid erandlikke olukordi, kus soolase vee joomine võib olla omal kohal. Suurenenud higistamine võib põhjustada oluliste elektrolüütide ehk elektrialengut kandvate mineraalainete kaotust, mida on vaja taastada. Sellised olukorrad on näiteks:

  1. Intensiivsed treeningud või maratonid – pikkade ja intensiivsete füüsiliste pingutuste ajal võib organism läbi higistamise kaotada palju elektrolüüte.
  2. Saunaskäik ja kuum kliima – kuumuse mõjul higistatakse palju, mille puhul on vaja taastada kaotatud vedeliku ja elektrolüütide tasakaal.
  3. Haigestumine, mille sümptomiteks on oksendamine või kõhulahtisus – sellistes olukordades on samuti suurem elektrolüütide kadu ja vee joomine, kuhu on lisatud meresoola või spetsiaalset segu on vajalik, et taastada vedeliku ja mineraalide tasakaal.

Sellistes olukordades on alternatiiviks ka kasutada spetsiaalseid rehüdratsioonilahuseid või spordijooke, kus on rohkem vajalikke mineraale ning naatriumiga liialdamine on vähem tõenäoline.

Kuidas vähendada soolatarbimist?

Arvestades Eesti statistikat, selle asemel, et lisada soola joogivette, peaks hoopis mõtlema sellele, kuidas soola liigtarbimist vähendada. Soola koguste vähendamine toidus ei tähenda, et peab ohvriks tooma maitsed. Eks maitsemeel võib esialgu vajada küll veidi ümber harjumist, kuid on palju erinevaid võimalusi, kuidas toit ilma liigse soolata maitsekaks saada. Näiteks on sellisel puhul abiks erinevad ürdid.

Mõned praktilised nõuanded, kuidas soola tarbimist vähendada:

  • Asenda sool maitsetaimede ja vürtsidega – näiteks ürdid, küüslauk ja ingver lisavad roogadele maitset ilma naatriumita. Ka sidrunimahla lisamine annab mõnusa nüansi.
  • Vali värske ja töötlemata toit – väldi valmistoite ja poolfabrikaate, mis sisaldavad sageli varjatud soola. Pea meeles, et suitsutatud liha, kala ja näiteks ka oliivid on väga suure soola sialdusega.
  • Kontrolli toidupakendeid – vali väiksema naatriumisisaldusega tooted.
  • Eemalda soolatoos laualt – kui sool on nähtaval, kiputakse seda harjumusest rohkem lisama.

Turundustrikkide ja moetrendide vältimine

Kuigi erinevad soolad võivad tunduda tervislikumad, sest neid reklaamitakse kui mineraalide allikaid, on oluline mõista, et sool on lõpuks ikkagi sool ja selle puhul on alati tähtis jälgida tarbitavat kogust.

Oluline meeles pidada: tervise parandamiseks on tähtis vähendada soola tarbimist, mitte lisada seda igapäevasele joogiveele. Väikeste muudatustega saab oluliselt vähendada kõrgvererõhutõve riski (või haigust leevendada) ja parandada elukvaliteeti.

Kokkuvõtteks

Soola lisamine joogivette ei ole vajalik ega tervislik. Kuigi meresool sisaldab erinevaid mineraalaineid, saab nende vajaduse palju paremini kaetud mitmekülgse toitumisega. Värsked puu- ja köögiviljad, täisteratooted ning pähklid annavad organismile vajalikud mineraalid ilma liigse naatriumita.

Püsivalt kõrge naatriumitarbimine võib viia tõsiste terviseprobleemideni, nagu kõrgvererõhktõbi, neerukahjustused ja südamehaigused. Seetõttu on oluline olla teadlik turundustrikkidest ning teha targad valikud, et toetada enda ja oma lähedaste tervist parimal parimal võimalikul moel.

Kas sina oled mõelnud sellele, kui palju sa soola tarbid? Millist soola sa toiduvalmistamisel kasutad?