Kas puder sobib ainult hommikusöögiks?
Üheks populaarseimaks hommikusöögiks on puder ning eelistatuim tooraine, millest seda valmistatakse, on kaer. Kaer on suurpäraste omadustega teravili, olles väga hea taimse valgu allikas. Lisaks on kaeras suurel hulgal seedimise jaoks vajalikke kiudaineid, samuti ka mineraalaineid ja vitamiine, mida organism toimimiseks ja arenguks vajab.
Fitlapi toitumiskava kaerahelbeid sisaldavates retseptides kasutatakse Heleni helbeid. Heleni täistera- ja kiirkaerahelbed on valmistatud kodumaisest toorainest ning tänu kindlale ja kontrollitud tootmise tehnoloogiale omavad need suurepärast kvaliteeti. Seda tähistab ka Fitlapi usaldusmärgis kaerahelveste pakenditel. Kuid kas puder sobib siis ainult hommikusöögiks?
Tegelikult võib putru süüa nii hommikusöögiks, lõunaks kui ka õhtuks. Kui puder maitseb, siis pole üldse oluline, millises päeva osas seda süüa. Tähtis on see, et igal toidukorral oleks paigas toitainete vahekord. Toidukord peaks sisaldama nii süsivesikuid, valke kui ka rasvu ning oluline on pöörata tähelepanu ka kiudainete hulgale. Õige toitainete vahekord ja kiudainete piisav kogus aitavad kaasa pikemale täiskõhutunde säilimisele ning veresuhkru stabiisena hoidmisele. Need aga aitavad omakorda kaalu langetamise ajal energiadefitsiidiga paremini toime tulla.
Seega, kui puder on valmistatud eelnevat silmas pidades, pole vahet milliseks toidukorraks seda süüa. Kuna putru on võimalik valmistada väga erineval viisil, võib kasvõi päev läbi putru süüa: soolast või magusat, keedetud või ahjus küpsetatud. Lisandite osas pole samuti piire: moosiga, marjadega, puuviljadega, köögiviljadega, singiga, võiga, kodujuustuga, pähklitega. Võimalusi on üüratult palju! Toon teieni mõned maitsvad pudruretseptid, mille 1 portsjoni suuruseks on 375 kcal. Personaalseid koguseid saab vaadata Fitlapi toitumiskavast.
Marjane kaerahelbepuder Kreeka jogurtiga
Toiduained:
- 45 g Heleni täistera- või kiirkaerahelbeid (4,5 spl)
- 145 g piima (rasva 2,5%) (0,7 kl)
- 60 g Kreeka jogurtit (rasva 10%) (3 spl)
- 45 g mustikaid
- 65 g vaarikaid
Valmistamine:
- Keeda puder piimaga valmis. Vajadusel lisa vett.
- Sega pudru sisse marjad ja Kreeka jogurt.
- Soovi korral maitsesta kaneeliga.
Kaerahelbepuder kõrvitsa ja singiga
Kaerahelbepuder kõrvitsa ja singiga
Toiduained:
- 45 g Heleni täistera- või kiirkaerahelbeid (4,5 spl)
- 70 g veisesinki (rasva 4,4%) (Nõo Lihavürst)
- 100 g piima (rasva 2,5%) (0,5 kl)
- 10 g kuivatatud kõrvitsaseemneid (1 spl)
- 155 g kõrvitsat
Valmistamine:
- Koori kõrvits ja lõika väikesteks tükkideks.
- Lase piim koos veega keema, lisa kõrvitsatükid ja kaerahelbed. (Kui kasutad kiirkaerahelbeid, keeda kõrvits enne peaaegu pehmeks.)
- Maitsesta soovi korral soolaga.
- Kuni puder podiseb, rösti soovi korral kõrvitsaseemned kuival pannil.
- Lõika sink ribadeks ning prae pannil krõbedaks.
- Serveeri putru singiribade ja kõrvitsaseemnetega.
Toorpuder apelsini ja šokolaaditükkidega
Toiduained:
- 45 g Heleni täisterakaerahelbeid (4,5 spl)
- 8 g kakaonibse (tükeldatud kakaoube)
- 105 g apelsini (kooreta) (0,5 tk)
- 180 g mandlipiima (0,9 kl)
- 5 g mandlilaaste (0,5 spl)
- 5 g kakaopulbrit
- 5 g mett (0,8 tl)
Valmistamine:
- Sega kokku kaerahelbed, mandlipiim, mesi, mandlilaastud ja kakaopulber. Soovi korral lisa riivitud apelsinikoort.
- Lõika kooritud apelsin viiludeks ja kata nendega kausi või purgi põhi ja küljed.
- Tõsta puder kaussi või purki apelsiniviilude peale.
- Kata kaanega ja hoia külmikus üleöö.
- Serveerides raputa peale kakaonibse.
Toorpuder apelsini ja šokolaaditükkidega