
Kui sinu eesmärgiks on edukas kaalulangetus, siis üks oluline asi, mis toetab sinu õnnestumist on see, kui tead, kuidas teha targad toiduvalikud isegi reisil olles. Reisimine on mõnus, kuid viib alati ka rutiinist välja – uus keskkond, teistsugune päevakava ja põnevad maitsed, mis ootavad avastamist. See kõik võib tähendada aga ka seda, et igapäevased tervist toetavad harjumused saavad löögi: toidukorrad nihkuvad, söögivalikud on ebatavalised ja magamine jääb tagaplaanile.
Tegelikult on täiesti võimalik säilitada tasakaal tervisliku eluviisi ja nautimise vahel isegi reisil olles. Järgnevalt jagan praktilisi nõuandeid, kuidas seda saavutada ning see kõik on oluline just seepärast, et reisilt tulles ei oleks enesetunne raske ja väsimus suur. Järgides neid nippe, tuled reisilt tagasi värske ja energilisena.
Regulaarsed söögikorrad
Pikk vahe toidukordade vahel või toidukorra vahele jätmine võivad viia:
- veresuhkru suure kõikumiseni
- kontrollimatute isudeni
- ülesöömiseni õhtul
Püüa säilitada 3 põhitoidukorda ja vajadusel 1–2 vahepala, hoides vahed 3–4 tunni ringis.
Kui tead, et järgmine söögikord viibib (nt on tulemas pikem ekskursioon), võta vahepalaks kaasa pähkleid ja puuvilja.
Tasakaalus toidukorrad
Igas toidukorras võiksid olla esindatud nii valgud, rasvad kui ka süsivesikud ning seda toetab hästi taldrikureegel:
- ½ taldrikust köögivilju (või väike osa ka marju/puuvilju),
- ¼ valku (nt muna, kala, liha, kaunviljad),
- ¼ süsivesikuid (tärkliserikkad köögiviljad ja teraviljad).
Toidukorra tasakaalustatus on oluline, sest tagab täiskõhutunde pikemaks, tasakaalustab veresuhkrut ja aitab energiat hoida stabiilsemana. Saad tasakaalustatuse reeglit järgida nii restoranis einestades kui bufee lauas valikuid tehes.
Eelista soolast hommikusööki
- Reisil on lihtne haarata magus kukkel või croissant ning hotellide hommikusöögi valik sisaldab enamasti suurt hulka magusaid toite: jogurteid, müslisid, koogikesi, magusat putru jms, aga see kõik põhjustab kiiret veresuhkru tõusu ja näljatunnet uuesti juba paari tunni pärast.
Selleks, et energia oleks päeva jooksul ühtlasem ning kontroll isu üle parem, eelista hommikuti soolast toitu. Näiteks on head variandid:
- muna + täisteraleib + köögivili
- avokaado + mitmeviljasai + muna
- kala/linnuliha + täisteraleib + köögivili
Köögiviljad toidukorra alguses
Alusta toidukorda köögiviljadega – salati, aurutatud või wokitud köögiviljade või lihtsalt värskete köögivilja ampsudega. See on oluline, sest:
- Aeglustab glükoosi imendumist ja seega veresuhkru tõusu
- Vähendab ülesöömist
- Tagab vajalikud kiudaineid
Mida rohkem erinevaid värve on taldrikul, seda rohkem vitamiine ja mineraalaineid su keha saab ja seda rohkem toit toetab ka sinu head enesetunnet.
Kui sööd väljas, küsi lisaks salatit või köögivilju – isegi pizzat või pastat süües on nende mõju veresuhkrule ja enesetundele hoopis teine, kui enne kõike muud tuleb midagi värsket.
Rohkem marju ja puuvilju
Kuigi ikka kiputakse reisil maiustama jäätiste, koogikeste või saiakestega, siis ei tasu unustada puuvilju ja marju. Need sobivad hästi:
- magusaisu leevendamiseks
- kiudainete ja vitamiinide saamiseks
- mõnusalt värske tunde tagamiseks
Proovi näiteks arbuusi, marju, mangot, papaiat, värskeid viinamarju, ananassi või muid troopilisi puuvilju – olenevalt reisisihtkohast võivad need pakkuda hoopis kvaliteetsemat maitseelamust kui kodumaal.
Ära unusta vett!
Kindlasti on reisil olles väga oluline mitte unustada vett juua, eriti viibides kuumas kliimas ning olles aktiivne. Vee joomine toetab:
- seedimist
- energiataset
- vedeliku tasakaalu (vähem peavalu ja väsimust).
Hoia alati veepudel ligi ning püüa ennetada janu teket.
Uni ja liikumine – organismi oluline vundament
Kvaliteetne uni aitab:
- reguleerida nälja- ja täiskõhutunnet
- hoida hormoone tasakaalus
- vältida liigset näksimist
Liikumine ei tähenda kohe trenni tegemist – ka jalutuskäik linnas, ujumas käimine või hommikune venitamine on kõik suurepärased viisid keha aktiveerimiseks.
Kombinatsioon heast unest, kergest liikumisest ja tervist toetavast toitumisesest aitab reisi rohkem nautida ja väsimust vähendada.
Ära unusta reisi nautida!
Kõige olulisem - ära toitumise pärast üle muretse ning naudi reisi ja puhka! Tervist toetav toitumine ei tähenda täiuslikkust, vaid tasakaalu. Kui suures plaanis pead eelnimetatud punkte meeles, siis vahel jäätis Itaalia rannas või croissant Pariisis ei tee midagi halba ja naudi neid süümepiinadeta.
Kokkuvõteks reisile minnes pea meeles:
- Söö regulaarselt
- Kasuta taldrikureeglit
- Eelista soolast hommikusööki
- Alusta toidukorda köögiviljadega
- Lisa menüüsse marju ja puuvilju
- Joo piisavalt vett
- Maga ja liigu
- Naudi reisi!