Kas Juuli taipab pealkirja järgi ära, millest juttu tuleb? ;)

Lisan ka HOIATUSE: tänases blogis esineb pilte mitte kavapärastest toitudest!

Seekord ei olnud tegu spontaanse ostuga (viimaseid tulebki minu Neitsilikkuse juures ikka suhteliselt vähe ette, kuigi käituda võin teinekord spontaanselt küll). Ma lihtsalt ei teadnud eriti sellest riistapuust varem, aga kui see umbes aasta eest siin paarist blogist läbi hüppas, hakkasin rohkem uurima ja kuidagi märkama sellega seotud teemasid, mis tegelikult ju koguaeg olemas olid olnud.

Mida rohkem uurisin, seda rohkem tahtmine SELLE järgi suurenes, kuni läbi mõningate viperuste üks isend mõne nädala eest minu kodus oma edasise elupaiga leidis. Viperused seisnevad selles, et praegune pole tegelikult esimene sarnastest, mida ma kodustada üritasin, aga kirjutusruumi kokkuhoiuks sellest pikemalt ei räägi.

Ühesõnaga - olen nüüd multikeetja omanik. Valisin ühe eksemplari nende keetjate kohta keskmisest hinnaklassist (70-80 Euro suurusjärgus) ja tegu Redmond ühe viimase mudeliga.Tegelikult kõige uuem mudel (sellest hinnaklassist) maksis vaid 10 Eur rohkem, aga määravaks osutus asjaolu, millele huvilistel ka tasub tähelepanu pöörata: sisepottide suurus on natuke erinev ja minu omal nt 0,5l suurem, kui teistel, mida poes vaatamas käisin. Supi keetmisel võib see 0,5l oluline vahe olla. Naljakas on see, et kuigi enamusel neist on karbil kirjas mahtuvus 5 liitrit, on sisepoti reaalne mahtuvus (vastavalt potil olevale skaalale) enamasti 2,5-3 liitrit. Seda siis toiduainete jaoks, natuke peab vaba ruumi ka jääma. Seega tasub oma silmaga poes sisse vaadata ja tunnetada, kuidas sinu pere jaoks võiks sellest piisata. Eeltööd tehes nägin soovitusi, et 2-3 liikmelisele perele piisab kenasti 3-liitrisest potist, aga suurema pere jaoks võib suuremat vaja minna. Kuna meie peres 2 suurt ja 2 üsna pisikest, siis leidsin (ja silmaga vaadates tunnetasin), et meile võiks esimese multikeetja kohta  sellest piisata küll :)

Misasi ta siis on? Mingi kuumuse ja õhu ringlusega seotud tehnoloogia abil  on ta võimeline valmistama erinevatest toiduainetest söögi nii, et kui paned korraga sisse toored makaronid, liha ja kartuli, tuleb ettenähtud aja möödudes välja supp, kus liha on pehme, pasta al dente, kartul pole pudruks keenud ja muud köögiviljad ka ära tuntavas konditsioonis. Ma ei tea, kuidas ta seda teeb (vist on tegu pigem madalama temperatuuri kasutamisega), aga see tõesti nii toimib. Minul omal on palju erinevaid programme, muuhulgas saab seal praadida, küpsetada, leiba teha, suppi, hautist, risottot... Proovinud olen mõistagi seni vaid murdosa.

Peab mainima, et tegu pole kiirkeetjaga. Vastupidiselt minu pliidil kasutatavale survepotile, mis tõesti osa toitudest kiiremini valmis suudab teha, on multikeetja eelis muus. Minu jaoks on kõige suuremaks argumendiks (miks ma teda üldse tahtsin) see, et sellel ei pea juures olema toiduvalmistamise ajal. See on totaalne erinevus muudest toidutegemise viisidest - pliidil suppi keetes ikka vahel segad seda; ahjus küpsetades kontrollid, mis seal toimub, ja mis kõige tähtsam - peab ju silma peal hoidma ja  lõpetades tuleb ahi/pliit välja lülitada ja pott/vorm eemale tõsta. Multikeetja teeb ise toidu valmis, lülitab siis aktiivse programmi välja ning siirdub soojashoidmise režiimile (u.70 kraadi juures). Minu jaoks tähendab see reaalselt seda, et saan töölt tulles asjad potti panna, seejärel minna välja lastega mängima ja tunni aja pärast tuppa tulles on soe toit valmis!

Teha saab näiteks ka korraga lihakastet poti alumises pooles ja üles resti asetades valmistada juurde kartulid. Siinkohal muidugi tuleb taas poti suurus mängu - 5-liikmelisele perele korraga viimast varianti minu potiga hästi ei saa teha. Ja SIINkohal mainin ära, et plaanisin selle postituse tegemist veel edasi lükata, kuni rohkem katsetatud, aga kuna FB-s just tuli see teema üles, mõtlesin, et panen esimesed kogemused ikka kirja ära.  FB-s siis keegi mainis, et temal lausa 3 tükki neid ja sageli korraga töös :) Saan täitsa aru kusjuures, aga oma pere puhul vist saame esialgu ühega hakkama. Supi puhul saab ju nt vedelikku/puljongit alati juurde lisada, kui põhi potis teha. Ma ei ütle ka, et ta nüüd mingi üliväike oleks. 3 liitrit on ikka omajagu ruumi juba.

Miinusena võiks välja tuua, et (kui just ei soeta lisavarustusena täiendavat sisepotti) komplektis on ainult üks pott, kus teha kõik (nii soolased kui magusad) söögid. Ega ta ju otseselt midagi nö külge ei jäta, aga eelistaks siiski eraldi teha.
Eelisena aga võrreldes näiteks praehjuga - ta on vaikne. Ahi ka muidugi ei mürise üleliia, v.a. pöördõhku kasutades, mida ma tegelikult ise sageli teen. Aga multikeetja töötab nii vaikselt, et võib kahtlus tekkida tema toimimises üldse :) Õnneks pole absoluutselt keelatud soovi korral kaan lihtsalt poole programmi pealt lahti lüüa ja järgi kontrollida, mis toimub.

Mõned pildid siis ka. Esimene katsetus oli loomulikult Fitlapi varasalvest ning värvilise kanasupi näol. Äärmiselt imelik oli panna korraga potti toores liha ja makaronid, aga tulemus oli üllatav!

Proovisin ka leiba küpsetada. Tuli täitsa huvitav :) kuigi selle puhul on omamoodi see, et leib on soovitav poole küpsetamise pealt ümber keerata. Pluss - kergitamata taigen kohe potti, leivaprogramm näeb ette eelkergituse ja seejärel küpsetamise (kokku 3 tundi).

Fitlapi omletti tehes viskasin korraga potti muna-singi-tomatisegu ja veel tükeldatud juustu kah. Omleti kohta võttis valmistamine tavatult kaua (programm 40 minutit, pannil aga läheb...), aga plussiks taas see, et keerama-passima midagi ei pea, selle 40 minuti jooksul käisin ise hoopis poes ära ja tagasitulles sai kohe lõunatama asuda.

Üks õhtu proovisin lasanjet. No... oli selline olukord :) Ja ma tahan lihtsalt KÕIKE proovida, mida sellega saab teha. Oh, ma tahan jogurtit proovida teha! :)
Aga lasanje tuli väga maitsev, teatud asju pean veel timmima - keerasin lõpus temperatuuri juurde, mille tulemusena läks põhi veidi liiga krõbedaks. Oleksin pidanud kenasti ootama programmi lõpuni madalamal temperatuuril. Aga valmistusviis - ei mingit eraldi eeltöid, TOORES hakkliha lasanjeplaatide vahele ja keetja toimetama, ise muid asju tegema ;)

Võibolla te muretsete, mis nüüd saab minu survepotist, kus uus lemmik on majja toodud? Kasutan endiselt ka seda, hiljuti sai just tehtud ülihõrk "Sinepine sea sisefilee".

Pean küll ütlema, et sealt, kust mina survepoti endale prooviks soetasin (X-dega seonduv kauplusekett), et soovitaks ma seda osta (vähemalt mitte päris noname marki). Mingi ventiil vm on hakanud pooleaastase kasutamise järel vahel läbi tilkuma, aga ma ei lase end sellest asjaolust väga häirida, sest ostsin ju selle toona paarikümne Euro eest tõepoolest prooviks, et näha, kas tulevikus võiksin teha suurema investeeringu parema firma survepoti ostmiseks. Tänasel päeval siis uued katsetused käimas ja eks näis, kas tunnen vajadust edaspidi mõlema riistapuu järgi oma majapidamises. Kindel on vist küll see, et mu praeahi hakkab nüüd senisest VEEL vähem kasutust leidma :)

Kui tahad lugeda ka minu teistest mänguasjadest, vaata siia: https://www.fitlap.ee/blogi/kasutaja/carmenrac/seksikas-manguasi-vol-4-ehk-kuidas-ma-15-minutiga-mulgiputru-keetsin/