Hei hei!
Tõime kavadesse uue teravilja, milleks on hirss. Tegelikult on natuke kahetsusväärne, et seda siin enne polnud, sest hirss on tõesti "super-food".
Hirssi võib peaaegu võrrelda oma olemuselt ka kinoaga, kuid hirss on kümneid kordi rahakotisõbrlikum.
Hirssi kasvatatakse peamiselt kuivemas troopilises ja lähistroopilises kliimavöötmes, seega Eestis hirssi kasvatada ei saa. Siiski on tema hind poodides võrreldav riisi ja tatraga.
Hirsil on ka palju tervistavaid omadusi, alustades mineraalidest.
Mineraalühendite vaatevinklist on hirss toidupalana inimesel igati arvestatav kaaliumi-,
magneesiumi- ja fosforiühendite allikas. Hirsi mikrotoitainete nimistust väärivad mainimist mangaan,
vask, tsink, raud ja mittemetallidest eriti just orgaanilistesse ühenditesse talletunud räni.
Räni annabki hirsile omapärase maitse, mis võib meeldida ja mitte. Ränihappesisaldusel on positiivne mõju kolesteroolitasemele ja luudele.
Vitamiinide tasandil on hirss tegija eeskätt B rühmaga, sisaldades vitamiine B1, B3 ja B6 ning foolhapet.
Hirsi puhul on vaja rõhutada sedagi, et selle teravilja märkimisväärne kollane värvus on
tingitud inimese nägemise jaoks tähtsatest pigmentidest luteiinist ja zeaksantiinist.
Hirss sisaldab ka aminohappeid ehk valke, mis on inimese organismile väga vajalikud lihaste ja organismi taastumiseks.
Hirsi koostises puudub gluteentüüpi valk, mis tänapäeval paljudele inimestele probleeme valmistab.
Nii et toituja seisukohast on hirsivalgud suhteliselt hea seeduvusega ja ei põhjusta tavalisel ka allergiat.
Seega hirss on gluteenivaba, seega sobib kasutada nisu jt teraviljade talumatuse korral.
Hirss on ka üks väheseid leeliselisi tervilju, seda on väga kerge seedida ja ta on harva allergiat tekitav.
Mainimata ei saa jätta sedagi, et süsivesikute sekka paigutuvad ka hirsis leiduvad kiudained.
Siit tuleb ka hirsitoitude oluline pluss, nimelt vabaneb hirsiterade või helveste seedumisel seal leiduvast tärklisest glükoos järk-järgult ja tagab veresuhkru aeglase, ent samas suhteliselt kaua kestva tõusu.
Suure kiudainetesisalduse tõttu kaitseb hirss südamehaiguste, diabeedi ning vähi vastu.
Hiina meditsiinis on teada hirsi põrna tugevdav toime.
Kuidas hirssi valmistada?
Hirsiga on meil kavas hetkel 3 retsepti:
Hirsil võib olla tänu suurele ränisisaldusele mõrkjas maitse. Sellest saad lahti, kui pruunistad enne hirssi õrnalt pannil, või loputad seda korduvalt sooja veega.
Nagu odrakruupidegi puhul, on soovitav enne hirss vette likku panna, et valmimisaeg oleks lühem.
NB! Kui keedad hirssi ja retseptis on piim või koor, siis lisa see alles lõpus. Nii väldid pudru põhja kõrbemist.
NB! Hirsi keetmiseks võtke kaks osa vedelikku ühe osa hirsi kohta ja hautage madalal kuumusel - olenevalt hirsi sordist võib selleks kuluda 15-40 minutit. Eelnev vees leotamine lühendab keetmisaega, peale leotamist tuleks hirss kindlasti puhta veega loputada.
Loe kindlasti ka mu retseptiblogist samm-sammult õpetusi, kuidas hirsist põnevaid putrusid teha!
Teie Helena :)