
Kõrvitsa hooaeg on täies hoos. Kuna kõrvitsad on tihti väga suured ning viljaliha rikneb kiiresti, siis on tarvis kõrvits kiirelt ära kasutada. Siit blogist leiad 4 retsepti kõrvitsaga.
Kõrvitsa kasulikud omadused:
- Madala kalorsusega köögivili ehk Fitlap toitumiskavas kuuluvad kõik kõrvitsasordid vabavara alla. Vabavara köögivilju soovitame lisada toidukordade juurde vähemalt 400g päeva jooksul.
- Kiudainerikas köögivili, mis aitab vajadusel ka seedimist korrastada.
- Kõrvits on hea A-vitamiini allikas.
- Ka kõrvitsaseemned on söödavad ning sisaldavad rikkalikult mineraale.
Paneeritud ahjukõrvits

Valmistamise aeg: 25 minutit
1 kogus: 375 kcal
Vaja läheb:
Muna (M suurus) 2 tk
Jahu, kaerajahu täistera 35 g
Kodujuust (rasva 4-5%) 50 g
Õli (erinevad) 3 g
Kõrvits 100 g
Maitseained: Sool (meresool või värviline), Pipar
Valmistamine
- Viiluta kõrvits 1-1,5 cm paksusteks viiludeks. Klopi lahti muna.
- Maitsesta eraldi kausis ära jahu. Kasta kõrvitsaviilud kõigepealt muna sisse ja seejärel jahusse.
- Määri ahjuplaat õliga ja aseta kõrvitsaviilud sinna peale.
- Küpseta 200 kraadi juures 10-20 minutit.
- Serveeri kodujuustuga.
- Igale toidukorrale võib lisada vabavara toiduaineid, mida kaaluma ei pea.
Riis vürtsika kõrvitsakastmega

Valmistamise aeg: 45 minutit
1 kogus: 375 kcal
Vaja läheb:
Riis (pruun, punane, must) 30 g
Kookosjook (rasva 17-19%) 45 g
Konservoad, valged, nõrutatud 60 g
Õli (erinevad) 4 g
Maapähkel 5 g
Kõrvits 120 g
Lillkapsas 100 g
Paprika 75 g
Sibul (valikuline) 30 g
Küüslauguküüs (valikuline) 5 g
Maitseained: Sool (meresool või värviline), Tšillipipar (valikuline), Ingver (valikuline)
Valmistamine
- Koori ja tükelda kõrvits ning eralda lillkapsas väiksemateks õisikuteks.
- Aseta kõrvits ja lillkapsas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 220-kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni kõrvits on täiesti pehme.
- Keeda riis soolvees valmis.
- Haki sibul ja tükelda paprika ning soovi korral ka tšillipipar ja veidike ingverit.
- Kuumuta pannil õli ning prae sibulat, paprikat, tšillipipart ja ingverit kuni paprika on pehme.
- Lisa küpsenud kõrvits blenderisse koos valgete nõrutatud ubade, kookospiima, soola ja pipraga. Blenderda ühtlaseks kreemjaks massiks. Vajadusel lisa veidi keedetud vett.
- Lisa lillkapsas pannile teiste ainete juurde ja sega läbi.
- Serveeri riisi praetud köögiviljade ja kõrvitsakreemiga. Purusta peale maapähkeid. Lisa soovi korral maitserohelist.
- Igale toidukorrale võib lisada vabavara toiduaineid, mida kaaluma ei pea!
Kõrvitsa-porgandipüreesupp kanaga

Valmistamise aeg: 30 minutit
1 kogus: 375 kcal
Vaja läheb:
Broilerikintsuliha (kanakintsuliha) kondita (nahata) 80 g
Porgand 265 g
Kõrvits 280 g
Toorjuust (rasva 21,5%-24%) 20 g
Õli (erinevad) 2 g
Küüslauguküüs (valikuline) 5 g
Sibul (valikuline) 15 g
Salatimix (rukola, lollo, lehtsinep, punase peedivõrsed, tatsold, mangold, mizuna) 10 g
Vesi 300 g
Maitseained: Sool (meresool või värviline)
Valmistamine
- Tükelda kooritud kõrvits, porgand, küüslauk ja sibul.
- Pane potti ning vala peale vesi (vett võid alati panna nii palju kui soovid).
- Keeda köögiviljad pehmeks, kurna ning aseta kaussi. Jälgi, et keeduvedelik jääks kindlasti alles.
- Lisa köögiviljadele toorjuust.
- Püreeri köögiviljad saumikseriga, lisades järk-järgult kuuma keeduvedelikku.
- Vett lisa täpselt nii palju, kui paksu püreesuppi soovid.
- Maitsesta soolaga.
- Tükelda broileri kintsuliha ja prae tilgas õlis.
- Serveerides tõsta lihatükid püreesupile ning kaunista rohelise salatiga.
- Igale toidukorrale võib lisada vabavara toiduaineid, mida kaaluma ei pea!
Kaerahelbepuder kõrvitsa ja singiga

Valmistamise aeg: 15 minutit
1 kogus: 375 kcal
Vaja läheb:
Kaerahelbed, täistera 45 g
Sink, veisesink (rasva 4,4%) 70 g
Piim (rasva 2,5%) 100 g
Kõrvitsaseemned, kuivatatud 10 g
Kõrvits 105 g
Valmistamine
- Koori kõrvits ja lõika väikesteks tükkideks.
- Lase piim koos veega keema, lisa kõrvitsatükid ja kaerahelbed. (Kui kasutad kiirkaerahelbeid, keeda kõrvits enne peaaegu pehmeks.)
- Maitsesta soovi korral soolaga.
- Kuni puder podiseb, rösti soovi korral kõrvitsaseemned kuival pannil.
- Lõika sink ribadeks ning prae pannil krõbedaks.
- Serveeri putru singiribade ja kõrvitsaseemnetega.
Need olid Fitlapi 4 retsepti kõrvitsaga. Mida maitsvat oled Sina kõrvitsast valmistanud? Kas kasutad ära ka kõrvitsaseemned?
Kui soovid näha retsepte personaalsete kogustega, siis loo endale TASUTA Fitlap toitumiskava konto siin.