4 retsepti kõrvitsaga

Kõrvitsa hooaeg on täies hoos. Kuna kõrvitsad on tihti väga suured ning viljaliha rikneb kiiresti, siis on tarvis kõrvits kiirelt ära kasutada. Siit blogist leiad 4 retsepti kõrvitsaga.

Kõrvitsa kasulikud omadused:

  • Madala kalorsusega köögivili ehk Fitlap toitumiskavas kuuluvad kõik kõrvitsasordid vabavara alla. Vabavara köögivilju soovitame lisada toidukordade juurde vähemalt 400g päeva jooksul.
  • Kiudainerikas köögivili, mis aitab vajadusel ka seedimist korrastada.
  • Kõrvits on hea A-vitamiini allikas.
  • Ka kõrvitsaseemned on söödavad ning sisaldavad rikkalikult mineraale.

Paneeritud ahjukõrvits

FItlap toitumiskava retsept paneeritud ahjukõrvits
FItlap toitumiskava retsept paneeritud ahjukõrvits

Valmistamise aeg: 25 minutit
1 kogus: 375 kcal

Vaja läheb:
Muna (M suurus) 2 tk
Jahu, kaerajahu täistera 35 g
Kodujuust (rasva 4-5%) 50 g
Õli (erinevad) 3 g
Kõrvits 100 g
Maitseained: Sool (meresool või värviline), Pipar

Valmistamine

  • Viiluta kõrvits 1-1,5 cm paksusteks viiludeks. Klopi lahti muna.
  • Maitsesta eraldi kausis ära jahu. Kasta kõrvitsaviilud kõigepealt muna sisse ja seejärel jahusse.
  • Määri ahjuplaat õliga ja aseta kõrvitsaviilud sinna peale.
  • Küpseta 200 kraadi juures 10-20 minutit.
  • Serveeri kodujuustuga.
  • Igale toidukorrale võib lisada vabavara toiduaineid, mida kaaluma ei pea.

Riis vürtsika kõrvitsakastmega

Fitlap.ee toitumiskava retsept riis vürtsika kõrvitsakastmega

Valmistamise aeg: 45 minutit
1 kogus:
375 kcal

Vaja läheb:
Riis (pruun, punane, must) 30 g
Kookosjook (rasva 17-19%) 45 g
Konservoad, valged, nõrutatud 60 g
Õli (erinevad) 4 g
Maapähkel 5 g
Kõrvits 120 g
Lillkapsas 100 g
Paprika 75 g
Sibul (valikuline) 30 g
Küüslauguküüs (valikuline) 5 g
Maitseained: Sool (meresool või värviline), Tšillipipar (valikuline), Ingver (valikuline)

Valmistamine

  • Koori ja tükelda kõrvits ning eralda lillkapsas väiksemateks õisikuteks.
  • Aseta kõrvits ja lillkapsas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 220-kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni kõrvits on täiesti pehme.
  • Keeda riis soolvees valmis.
  • Haki sibul ja tükelda paprika ning soovi korral ka tšillipipar ja veidike ingverit.
  • Kuumuta pannil õli ning prae sibulat, paprikat, tšillipipart ja ingverit kuni paprika on pehme.
  • Lisa küpsenud kõrvits blenderisse koos valgete nõrutatud ubade, kookospiima, soola ja pipraga. Blenderda ühtlaseks kreemjaks massiks. Vajadusel lisa veidi keedetud vett.
  • Lisa lillkapsas pannile teiste ainete juurde ja sega läbi. 
  • Serveeri riisi praetud köögiviljade ja kõrvitsakreemiga. Purusta peale maapähkeid. Lisa soovi korral maitserohelist.
  • Igale toidukorrale võib lisada vabavara toiduaineid, mida kaaluma ei pea!

Kõrvitsa-porgandipüreesupp kanaga

Fitlap.ee toitumiskava retsept kõrvitsa-porgandipüreesupp kanaga
Fitlap.ee toitumiskava retsept kõrvitsa-porgandipüreesupp kanaga

Valmistamise aeg: 30 minutit
1 kogus:
375 kcal

Vaja läheb:
Broilerikintsuliha (kanakintsuliha) kondita (nahata) 80 g
Porgand 265 g
Kõrvits 280 g
Toorjuust (rasva 21,5%-24%) 20 g
Õli (erinevad) 2 g
Küüslauguküüs (valikuline) 5 g
Sibul (valikuline) 15 g
Salatimix (rukola, lollo, lehtsinep, punase peedivõrsed, tatsold, mangold, mizuna) 10 g
Vesi 300 g
Maitseained: Sool (meresool või värviline)

Valmistamine

  • Tükelda kooritud kõrvits, porgand, küüslauk ja sibul.
  • Pane potti ning vala peale vesi (vett võid alati panna nii palju kui soovid).
  • Keeda köögiviljad pehmeks, kurna ning aseta kaussi. Jälgi, et keeduvedelik jääks kindlasti alles.
  • Lisa köögiviljadele toorjuust.
  • Püreeri köögiviljad saumikseriga, lisades järk-järgult kuuma keeduvedelikku.
  • Vett lisa täpselt nii palju, kui paksu püreesuppi soovid.
  • Maitsesta soolaga.
  • Tükelda broileri kintsuliha ja prae tilgas õlis.
  • Serveerides tõsta lihatükid püreesupile ning kaunista rohelise salatiga.
  • Igale toidukorrale võib lisada vabavara toiduaineid, mida kaaluma ei pea!

Kaerahelbepuder kõrvitsa ja singiga

Fitlap.ee toitumiskava retsept kaerahelbepuder kõrvitsa ja singiga
Fitlap.ee toitumiskava retsept kaerahelbepuder kõrvitsa ja singiga

Valmistamise aeg: 15 minutit
1 kogus:
375 kcal

Vaja läheb:
Kaerahelbed, täistera 45 g
Sink, veisesink (rasva 4,4%) 70 g
Piim (rasva 2,5%) 100 g
Kõrvitsaseemned, kuivatatud 10 g
Kõrvits 105 g

Valmistamine

  • Koori kõrvits ja lõika väikesteks tükkideks.
  • Lase piim koos veega keema, lisa kõrvitsatükid ja kaerahelbed. (Kui kasutad kiirkaerahelbeid, keeda kõrvits enne peaaegu pehmeks.)
  • Maitsesta soovi korral soolaga.
  • Kuni puder podiseb, rösti soovi korral kõrvitsaseemned kuival pannil.
  • Lõika sink ribadeks ning prae pannil krõbedaks.
  • Serveeri putru singiribade ja kõrvitsaseemnetega.

Need olid Fitlapi 4 retsepti kõrvitsaga. Mida maitsvat oled Sina kõrvitsast valmistanud? Kas kasutad ära ka kõrvitsaseemned?

Kui soovid näha retsepte personaalsete kogustega, siis loo endale TASUTA Fitlap toitumiskava konto siin.