Valkude ja valkude tarbimise ümber on läbi aegade olnud väga palju spekulatsioone. Üks tuntumaid neist on tembeldanud valgurohke toitumiskava inimestele kahjulikuks, eelkõige neerudele.
Tartu Ülikooli professori Vahur Ööpiku intervjuust tuleb kenasti välja, et valgurikkad toidud, isegi kui neid tarbida liiast (liiast on muidugi ka väga suhteline mõiste), ei ole sulle kahjulikud. Sinu keha tuleb liigse valguga kenasti ise toime.
Miks vajame valku?
Valgurikkaid toiduaineid vajad selleks, et sinu keha koormustest taastuks ja läbi selle areneks ning muutuks tugevamaks. Valgud on keha peamine ehitusmaterjal. Kui teed trenni, ent valku ei tarbi, jääb kehal vajaka taastumisprotsessideks vajalikust lähtematerjalist. Treeningud muutuvad üha raskemaks ning enesetunne halvemaks. Sa lihtsalt ei jõua enam.
Ja see on olukord, mida tasub igal võimalusel vältida. Treeningu mõte on ju pidev areng.
Võrdleksin seda olukorda maja ehitusega.
Ilma valkudeta valmistad ehitusel justkui päev otsa segu, ent kive, millest müüre laduda, kohale ei tooda. Tööd nagu teeksid, ent maja ei kerki.
Kui palju?
Sageli soovitatakse hoida valgu tarbimist 10-15% juures päevasest toiduenergiast. Soovitame seda numbrit siiski tõsta, eriti kaalu langetam. Seda soovitab ka professor Ööpik treenivale inimesele. Ja treeningud on ju ka osa meie igapäevasest Fitlap.ee päevagraafikust. Lisaks taastumisele aitavad valgud hoida isud eemal ning meele erksa.
Liigne valk on raha raiskamine
Nagu iga asjaga, nii ka valkudega, ei aita sind kiiremini edasi ka nende liigne tarbimine. Nii et pelgalt kanafileest toituma hakata ei ole mõtet. See ei aita sinu arengule kuidagi rohkem kaasa. Valgurohked toiduained on ju kallid.
Üks Eesti fitnessiguru Indrek Otsus on öelnud ikoonilise lause - liigne valgu tarvitamine on kui antiikmööbliga ahju kütmine. Sellel pole lihtsalt mõtet.