Toidulisandid on tänasel päeval väga levinud ning laialt kasutatud. Neid müüakse nii e-poodides, apteekides, iluteenustega seotud salongides kui ka ilu- ja toidukauplustes. Neid on väga erineva toime, koostise ja hinnaga. Soovitan alati toidulisandeid hoolikalt valida ning olla veendunud nende vajalikkuses. Kui enamasti saab vajalikkust kinnitada anamneesi, sümptomite ja analüüside teel, on siiski mõned toidulisandid, mille puhul on teada, et me neid kindlasti vajame. Ühed sellised on D-vitamiin ja oomega-3.
D-vitamiini vajalikkus
D-vitamiin täidab meie organismis mitmeid olulisi funktsioone. Üheks D-vitamiini peamisteks ülesanneteks on reguleerida kaltsiumi ja fosfori imendumist, mis on hädavajalikud tervete luude ja hammaste moodustamiseks ja säilitamiseks. Võid küll eeskujulikult kaltsiumit tarbida, kuid ilma piisava D-vitamiini koguseta see lihtsalt ei jõua meie kehas sinna, kuhu vaja. Ja see võibki viia luude hõrenemise ehk osteoporoosini ning laste puhul rahhiidi tekkeni.
D-vitamiinil on oluline roll ka immuunsüsteemi tugevdamisel. Uuringud näitavad, et piisav D-vitamiini tase võib aidata vähendada hingamisteede nakkuste, sealhulgas erinevate viirushaiguste ja gripi riski. Samuti on viimasel ajal optimaalsemat D-vitamiini taset organismis seostatud Covid-19 viiruse kergema kulgemise või sellesse nakatumise vältimisega. Lisaks luude ja immuunsüsteemi tervisele on D-vitamiinil oluline roll ka südame-veresoonkonna tervises ja meeleolu reguleerimisel. Piisav D-vitamiini tase võib aidata vähendada depressiooni sümptomeid ning toetada ajufunktsioone.
D-vitamiini puuduse vastu aitab toidulisand
D-vitamiini puudus on laialt levinud eriti põhjamaades, kus päikesevalgus, mis on peamine D-vitamiini allikas, on piiratud. D-vitamiini toodetakse nahas päikesekiirguse mõjul, kuid Eestis võib (aga ei pruugi) päikesevalgusest piisata vaid suvekuudel. Ülejäänud aja aastast on vajalik D-vitamiini lisaks tarbida. Saame D-vitamiini küll ka kalast, munast, maksast ja rikastatud piimatoodetest, kuid enamasti pole neid meie toidulaual piisavalt. Seega on peamiseks D-vitamiini allikaks siiski toidulisandid. Kui soovid täpsemalt teada oma D-vitamiini taset organismis, saab seda mõõta vereanalüüsi abil näiteks perearsti juures või Synlabi pöördudes.
D-vitamiini tase veres:
Alla 25 nmol/l – raskekujuline vaegus
25-50 nmol/l – vaegus
50 – 75 nmol/l – kerge vaegus
75 – 100 nmol/l – normaalne
100 – 175nmol/l – optimaalne
Üle 250 nmol/l – üleannus
Kuna D-vitamiin on oma olemuselt rasvlahustuv, tähendab see seda, et imendumiseks vajab see rasva juuresolekut. Ecoshi D-vitamiin 4000 IU tilgad kookosõliga on seega hea valik, sest kookosõli aitab kaasa selle paremale imendumisele. Lisaks kõigele muule on toidulisandis kasutatud MCT kookosõli ehk keskmise ahelaga triglütseriidid kiiresti imenduvate rasvade allikas. MCT-d ei ladestu kehas rasvana, vaid neid kasutatakse kiiresti energia tootmiseks. Lisaks aitab MCT-õli toetada seedimist, parandada toitainete imendumist ning soodustada rasvapõletust.
Oomega-3 vajalikkus
Oomega-3 rasvhapped, eriti EPA (eikosapentaeenhape) ja DHA (dokosaheksaeenhape), on asendamatud rasvhapped, mis mängivad olulist rolli südame, aju ja silmade tervises. EPA ja DHA on eriti olulised südame-veresoonkonnale. Uuringud näitavad, et oomega-3 rasvhapped aitavad alandada triglütseriidide taset veres, vähendada põletikke ning reguleerida vererõhku, mis kõik aitavad vähendada südame-veresoonkonna haiguste, nagu infarkt ja insult, riski. Ka kõrge kolesteroolitaseme puhul võib oomega-3 toidulisandist abi olla, kuna see aitab tõsta nn hea ehk HDL-kolesterooli taset veres. See omakorda aitab langetada nn halva ehk LDL-kolesterooli taset. EPA ja DHA põletikuvastane toime on samuti kasulik krooniliste haiguste (nagu näiteks artriit) ravis ja ennetuses.
Lisaks südamele on oomega-3 rasvhapped hädavajalikud ka ajule. DHA on üks peamisi koostisosi ajukoes, kus see aitab säilitada närvirakkude funktsiooni ja edendada kognitiivseid protsesse. Piisav DHA tarbimine on seotud parema mälu, õppimisvõime ja tähelepanuvõimega. DHA puudus võib olla seotud meeleoluhäirete, nagu depressioon ja ärevus, suurenemisega.
Ka silmade seisukohalt on DHA oluline - see on vajalik silma võrkkesta normaalseks funktsioneerimiseks. Piisav DHA tarbimine võib aidata ennetada vanusega seotud silmahaigusi.
Oomega-3 rasvhappeid saab kvaliteetsest toidulisandist
Kuna keha ei suuda oomega-3 asendamatuid rasvhappeid ise toota, tuleb need saada toidust või toidulisanditest. Neid leidub peamiselt rasvastes kalades, nagu lõhe, makrell ja sardiinid, kuid paljud inimesed ei tarbi piisavalt kala, mistõttu on oomega-3 toidulisandi tarbimine igati põhjendatud. Ecoshi Oomega-3 toidulisand Oomex sisaldab lisaks kalaõlile ka tudraõli, mis on mahe ja Eestis kasvatatud ning sisaldab nii oomega-3 (ALA) rasvhappeid kui E-vitamiini.
Ecoshi Oomex’i süvavee kalade õli on unikaalne, sest:
- uusimad puhastusvahendid on eemaldanud Oomexi õlist kõikvõimalikud jääkreostusained, selleks on kasutatud keskkonnasõbralikke meetodeid,
- meie kalaõlitoote saasteainete analüüside sisaldused on avalikud,
- Oomex ületab rahvusvahelised kehtestatud regulatiivsed standardid,
- rahvusvahelise kaubamärgi “Pollutants? No thanks!” (“Saasteained? Ei tänan!”) kinnitusega toode.
Oomexi kalaõli puhastamiseks, kontsentreerimiseks, deodoriseerimiseks (spetsiifilise kalalõhna eemaldamiseks) ja stabiliseerimiseks on kasutatud Polarise kõrgtehnoloogisi seadeid. Täpsemalt saad lugeda ja vaadata ka saasteainete analüüside tulemusi Ecoshi kodulehelt.
Kui soovid Ecoshi D-vitamiini kookosõliga või Oomexit proovida, siis sooduskood "Fit15” annab -15% allahindlust Ecoshi e-poest tellides.
Kas sina võtad D-vitamiini või oomega-3 toidulisandit?