Avaldame sulle väikese saladuse. Kui soovid kaotada keharasva ja saada juurde lihaseid, õpi parandama keha insuliinitundlikkust.
Mis on insuliinitundlikkus ja miks see sind huvitama peaks?
Kui sa sööd, siis veresuhkrutase tõuseb. Sellele vastukaaluks eritab keha insuliini, mille ülesanne on verest see liigne suhkur ära koristada, täites sinu lihaste glükogeenivarud.
Kui sa oled terve (insuliinitundlikkus on hea) eelistab keha täita kõigepealt sinu glükogeenivarud ja alles siis, kui kõik laod on täis, lisada sulle ülejäägi keha rasvavarudesse. Kui sul aga on halb insuliinitundlikkus, siis see süsteem on häirunud ja kehal on raskem viia süsivesikuid lihasrakkudesse.
Olukorra lahendamiseks (üleliigse suhkru verest minema viimiseks) pumpab keha insuliini juurde ja juurde. Ja pidev kõrge insuliini tase veres on tihedalt seotud ülekaaluga. Kui sinu insuliini tundlikkus on halb, ladestub söödud toit lihtsamini keharasvana.
Halb insuliinitundlikkus
- langetab kehalist võimekust,
- sa oled väsinud,
- sa taastud aeglasemalt,
- suureneb treeningujärgne lihasvalu (lihased jäävad valusamaks),
- võib viia diabeedini,
- võib suurendab triglütseriidide hulka ja suurendada südamehaigustesse haigestumise riski.
Insuliinitundlikkuse parandamiseks on lihtsad nipid
• Madalam süsivesikute hulk tagab parema insuliinitundlikkuse ning insuliini reaktsioon toidule on väiksem.
Kui sinu toit on väga süsivesikurikas, on aeg seda vähendada.
• Paranda süsivesikute kvaliteeti.
Vali süsivesikud, mis liiguvad sinu organismist aeglasemalt läbi. Väldi magusaid jogurteid, küpsetisi, mahlasid, karastusjooke, maiustusi.
• Lihastreening ja intervalltreening parandab insuliinitundlikkust.
Treenimine on insuliinitundlikkuse juures väga tähtis. Sinu lihased ja rakud vajavad hädasti kütust trenni ajal ja pärast trenni. Isegi kui sa ei treeni, tarvitavad lihased verest enamuse glükoosi (70-90%). Treenimine suurendab seda nõudlust veelgi. Kõrgenenud tundlikkus insuliinile püsib vähemalt 24 tundi pärast treeningut.
Lihastreeningud suurendavad lihasmassi suurendades keha energiatarbimist. Iga 10% suurenenud lihasmassi parandab insuliinitundlikkust 11%.
• Söö toiduaineid, mis vähendavad keha reaktsiooni vastuseks süsivesikurikka toidu söömisele.
Äädikas (nt veiniäädikas), roheline tee, hapukapsas, pähklid ja kaneel aitavad parandada insuliinitundlikkust. Näiteks äädikas parandab pankrease funktsiooni, mistõttu eritatakse vähem insuliini. Väga süsivesikurikka toidu söömise puhul kipub pankreas üle hindama vajaliku insuliini kogust ja eritab seda liiga palju. Sarnane efekt on tegelikult kõigil neil loetletud toiduainetel.
• Tarvita magneesiumirikkaid toiduaineid.
Seesami-, kõrvitsa-, ja päevalilleseemned, mandlid, brokoli ja teised rohelised juurviljad, pruun riis, oad, herned parandavad sinu keha insuliinitundlikkust.
Kasuta neid nippe ja olen kindel, et sinu tulemused paranevad.