
Meil on suurepärased uudised – koostöös NoBananasega on valmis saanud Fitlapi maasikamoos! Kindlasti pole see päris tavaline moos ja selle arendamine oli kohati paras väljakutse. Kuid saime siiski hakkama ja oleme tulemuse üle väga uhked. Meil on siiralt hea meel, et moos valmis just koostöös NoBanansega, sest kõikide nende ettevõtmiste taga on tõeline pühendumus. Ning esimesed tagasisided kinnitasid, et moos maitseb nagu vanaema tehtud. Mis me siis moosi sisse panime ja mille poolest see moos teistest erineb, kirjutan kohe lähemalt.
Ilma lisatud suhkruta
Esimene kriteerium, mille seadsime oli see, et soovisime teha ilma rafineeritud suhkruta moosi. Idee on hea ja lihtne, kuid teostuse osa tegi keeruliseks see, et suhkur aitab pektiinil moodustada geeli, mis annab moosile soovitud konsistentsi ja tekstuuri. Maasikates on looduslikult pektiini, kuid selleks, et see saaks moosi paksendava geeli moodustada peab pektiini struktuur stabiliseeruma. Suhkur tõmbab vee pektiini ümbert ära võimaldades pektiini molekulidel üksteise külge siduda. Kõlab nagu veidi keerulisem keemia, kuid tahtsin seda selgitada just seepärast, et alati pole toodete arendusel asjad nii lihtsad, et jätame lihtsalt midagi ära ja ongi kõik. Olukorra lahendamiseks pidime lisama pektiini. Katsetatud sai väga palju erinevaid, kuni lõpuks oli saavutatud soovitud konsistents.
Viinamarjamahla kontsentraadiga
Fitlapi maasikamoos on magustatud hoolikalt valitud naturaalse viinamarjamahla kontsentraadiga. Eelistasime seda rafineeritud suhkrule, sest see on vähem töödeldud. Viinamarjamahla kontsentraadis on säilinud looduslikud vitamiinid, mineraalained ja antioksüdanid ning seega annab see moosile rohkem lisandväärtust kui valge suhkur.
Rohkelt marju
Kindlasti oli meie jaoks oluline, et maasikamoosi sisse ei lisataks vett ja see sisaldaks külluslikult marju. Ja nii saigi neid sinna ohtralt sisse pandud. Fitlapi moosis on 65% maasikaid ning tegemist on hoolikalt valitud marjadega, et moosi maitse oleks rikkalik. Moos ei ole konsistentsilt puhas püree, vaid selles leidub ka marjatükikesi. Rikkalikult marjane moos sisaldab 100 g kohta 122,7 kcal.
Ilma säilitusaineteta
Lisaks kõigele muule oli meie soov, et moosi koostis oleks võimalikult lihtne ja puhas. Saime sellega hästi hakkama, sest Fitlapi maasikamoosis on vaid maasikad, viinamarjamahla kontsentraat, pektiin ja sidrunimahl. Selleks, et saaks moosi teha säilitusaineta pidi katsetama läbi palju erinevaid retsepte mängides küll pektiini sordi, küll koostisainete osakaaludega. Aga lõpuks sai kõik paika ja olime saavutatud tulemusega väga rahul.
NoBananase Fitlapi maasikamoosi leiad hetkel NoBananase e-poest ja nende müügilettidelt!
Siin on sulle ka mõned ideed, kus seda imemaitsvat ja rikkalikku moosi kasutada võiks.
Kaerahelbepuder ricotta ja maasikamoosiga (425 kcal)
Vaja läheb:
- 45 g täistera kiirkaerahelbeid
- 135 g piima (rasva 2,5%)
- 80 g ricotta kohupiima, maitsestamata
- 55 g NoBananase Fitlapi maasikamoosi
- 2 g mooniseemneid
- meresoola, kaneeli
Valmistamine:
- Aja piim veega potis keema ja lisa kaerahelbed (lisa vett umbes sama palju nagu piima või veidi vähem).
- Maitsesta terakese soolaga ja keeda tasasel tulel kuni puder valmis.
- Serveeri putru ricotta, maasikamoosi, mooniseemnete ja kaneeliga.
Sõrnikud maasikamoosiga (425 kcal)

Vaja läheb:
- 145 g kohupiima, maitsestamata (rasva 0,5%)
- 25 g täisteraspeltajahu
- 1 muna
- 6 g õli
- 11 g kookospalmisuhkrut
- 40 g NoBananase Fitlapi maasikamoosi
- Vaniljet
Valmistamine:
- Sega kausis kohupiim, kookospalmisuhkur, muna, vanilje ja jahu.
- Kuumuta pannil õli.
- Tõsta supilusikaga kohupiimataigna pätsikesed pannile.
- Küpseta keskmisel kuumusel ning keera vahepeal ettevaatlikult.
- Küpseta sõrnikuid kuni need on mõlemalt poolt kenasti kuldpruuniks küpsenud.
- Serveeri sõrnikuid maasikamoosiga.
Moosisai piimaga (425 kcal)

Vaja läheb:
- 70 g Fitlapi täisterasepikut
- 40 g Philadelphia light toorjuustu (rasva 11%)
- 55 g NoBananse Fitlapi maasikamoosi
- 195 g piima (rasva 2,5%)
Valmistamine:
- Rösti sepik rösteris või ahjus.
- Määri sepikuviiludele toorjuust.
- Tõsta toorjuustule maasikamoos.
- Kui soovid, võid kaks viilu üksteise peale tõsta (moosised pooled kokku) ja need pooleks lõigata.
- Serveeri ja naudi moosisaiu külma piimaga.
Anna kommentaarides teada, mida sulle meeldib maasikamoosiga süüa?