
Jõulud on kohe ukse ees ja see tähendab, et saab palju süüa. Tõepoolest võib jõule söömise pühadeks nimetada, sest ikka käivad nendega kaasas verivorstid, seapraed ning üks pealtnäha lõputu lauas istumine ja söömine. Kuid kas tõesti peavad laual olema vaid rasked ja rasvast nõretavad road või saab lauale panna ka kergemaid ja tervislikumaid toite? Loomulikult saab ja ega see jõulutunnet vähemaks võta. Igas roas ei pea olema liha sees, iga kord ei pea olema rammus seapraad laual ja iga kord ei pea sööma nii, et lõpuks ainult ägiseks. Jõululauale võib teha ka kergemaid roogi näiteks linnulihast, salateid värsketest köögiviljadest ning maiustamiseks mõni magustoit puuviljadega.
Ja lisaks sellele, mida pühadeõhtul lauale pannakse, on oluline ka see, mida eelneva päeva jooksul tehakse ja kuidas süüakse. Loomulikult võib end pühade ajal lõdvemaks lasta ja head toitu nautida liigselt sellele mõtlemata või soovi korral toiduaineid kaalumata. Kuid kui Sulle ei meeldi tavapärane pühadejärgne raske olek ja kehv enesetunne, siis jagan Sinuga 10 soovitust, mis võiksid aidata pühasid kergemini mööda saata ja ehk seekord end pärast paremini ja kergemalt tunda.
1. Mõtle läbi ja püstita endale eesmärk
Mõtle läbi, kuidas tahaksid end pärast pühi tunda ning võta see endale eesmärgiks. Seega ei pea eesmärk olema mingi kindel kaalunumber, mida kaal pärast pühi näidata võiks, vaid hoopis enesetunne, mida saavutada sooviksid. Kui eelmistest aastatest on enesetunde osas mitte just positiivseimad mälestused, siis saadki mõelda, kuidas sel aastal end tunda ei tahaks ja mis võiksid selleks teisiti teha. Natuke ette mõtlemine võib aidata jõululauas enda tegevust paremini kontrollida ja mitte liigselt üle süüa.
2. Joo päeva jooksul piisavalt vett
Paljud asjad algavad vee joomisest. Väga oluline on juua vett regulaarselt, seega ka pühade ajal, isegi kui Sul on kiire ja kokkamine võtab aega, ei tohi unustada vee joomist. Kui Sa pole vett piisavalt joonud, on väga kerge nälga hoopis januga segamini ajada.
3. Ära jäta toidukordi vahele
Kindlasti on oluline, et enne õhtust pühadelauda istumist, oleksid eelnevad eined söödud päeva jooksul võimalikult regulaarsete vahedega ning ühtegi toidukorda ei tohiks vahele jätta. Sellega hoiad ära veresuhkru liigse kõikumise ja õhtuks ei tekita endale „hundinälga“, mis panebki sageli üle sööma.
4. Tee trenni ka pühade ajal
Tee enne õhtuseid pidustusi päeval trenni, see annab hea enesetunde ning nii kulutad rohkem kaloreid ja saad endale õhtul veidi rohkem lubada. Kui Sa pole eriline trenniinimene, siis mine jalutama või tee looduses perega üks tore matk.
5. Söö tasakaalustatud toitu
Püüa süüa igal toidukorral, ka jõululauas, tasakaalustatud toitu – korraga nii rasvu, valke kui ka süsivesikuid. Nii püsib saavutatud täiskõhutunne kõige kauem. Seega ära söö näiteks ainult mandariine või ainult liha, vaid erinevaid toite erinevatest toidugruppidest.
6. Söö aeglaselt
Mälu toitu aeglaselt, sest nii peenestad ja segad selle süljega paremini ning see kergendab seedimist. Kui neelad alla suuri tükke, peab seedesüsteem nendega toimetamiseks rohkem vaeva nägema ja see põhjustab ebamugavustunnet. Samuti enne, kui taldrikule uue portsu tõstad, oota veidi. Sel viisil annad võimaluse signaalidel maost ajju jõuda ja saad aru, et tegelikult sai kõht täis ja Sa ei soovi hetkel rohkem süüa.
7. Söö rohkelt värskeid salateid ja köögivilju
Köögiviljad on tervislikud, sisaldavad palju vitamiine ja seedimisele kasulikke kiudaineid ning ei tekita kõhus raskustunnet. Lisaks on nad kalorivaesed ning isegi, kui sööd neid suuremas koguses on nendest saadav energia väike. Kui tõstad taldrikule rohkem salateid ja teisi köögiviljaroogi, jääb lihale ning muule raskemale toidule vähem ruumi.
8. Väldi kaloririkkaid jooke
Joo magusate jookide asemel vett või enda valmistatud jääteed. Lisa vette sidrunit, marju, kurgiviile või münti ja saad mõnusa maitsestatud vee. Jäätee valmistamiseks keeda mõnda meelepärast puuviljateed, jahuta, lisa soovi korral jääkuubikuid ja mõnda kalorivaba magusainet. Suhkrurikkad joogid ei kustuta janu ja tekitavad vaid söögiisu.
9. Söö toite, mis sulle tõeliselt maitsevad
Vali jõululaualt ja tõsta taldrikule neid toite, mis Sulle maitsevad ning ära võta eesmärgiks kõik ära proovida. Siis ei teki ka pärast söömist tunnet, et tahaks ikka veel midagi head.
10. Mõtle välja huvitavaid tegevusi
Pere ja lähedastega jõululauas istumine ei pea koosnema vaid söömisest. Mõtle huvitavaid mänge või tegevusi, mida on koos lõbus teha. Siis ei ole fookuses vaid söömine ning tõenäosus üle süüa on väiksem.
Retseptid pühadelauale
Alljärgnevalt lisan ka mõned retseptid, mis sobivad hästi jõulupühadel kasutamiseks, on kerged ning tervislikud. 1 ports on sobilik keskmisele kaalu langetavale naisele. Mees peaks sööma 1,5 portsu. Kui soovid teha suurema koguse korraga, siis korruta lihtsalt etteantud koguseid portsjonite arvuga.
Krõbe küüslaugusepik toorjuustu ja tomatiga

Vaja läheb:
- 80 g rukkisepikut / 4 viilu
- 60 g toorjuustu (rasva 21-24%) / 4 spl
- 9 kirsstomatit
- 1 küüslauguküüs
- Maitseks: sool, pipar, basiilik
Valmistamine:
- Koori küüslauk.
- Rösti sepik ahjus või rösteriga.
- Hõõru sepikuviile küüslauguküünega.
- Haki tomatid väikesteks tükkideks, maitsesta soola ja pipraga.
- Määri toorjuust sepikuviiludele, aseta peale hakitud tomat.
- Serveeri värske või kuivatatud basiilikuga.
Lihavaba kartulisalat

Vaja läheb:
- 55 g hapukoort (rasva 20%) / 2,2 spl
- 150 g kartulit / 150 g valmilt
- 100 g valgeid konservube (nõrutatud) / 5 spl
- 85 g porgandit / 1,2 tk
- 0,5 värsket pikka kurki
- 1,5 hapukurki
- 0,5 punast sibulat
- 3 g sinepit
- Maitseks: sool, pipar
Valmistamine:
- Keeda kartul ja porgand. Jahuta ja koori.
- Tükelda kartul, porgand, värske kurk, hapukurk ja soovi korral ka sibul kaussi.
- Nõruta ja loputa oad ning lisa teiste ainete juurde.
- Lisa hapukoor ja tilgake sinepit, soovi korral maitsesta soola ja pipraga ning sega korralikult.
- Serveeri.
Verivorst keedukartuli ja peedisalatiga
Vaja läheb:
- 115 g verivorste kanalihaga (Nõo Lihavürst)
- 120 g kartulit / 120 g valmilt
- 35 g hapukoort (rasva 10%) / 1,4 spl
- 85 g keedetud või toorest peeti / 1,3 tk
- Maitseks: sool, sinep
Valmistamine:
- Keeda peet või kasuta juba keedetud peeti.
- Koori ja keeda kartul soolvees.
- Koori peet, riivi ja maitsesta soolaga.
- Lisa riivitud peedile hapukoor ja tilgake sinepit, sega korralikult läbi.
- Küpseta verivorste ahjus küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil vastavalt pakendil märgitud juhistele.
- Serveeri verivorsti keedukartuli ja peedisalatiga.
Soe salat kinoa ja fetaga
Vaja läheb:
- 100 g feta / fitaki juustu (rasva 16%) / 12,5 spl
- 35 g kinoat / 105 g valmilt
- 40 g porgandit / 0,6 tk
- 1 paprika
- 0,5 suvikõrvitsat
- 1 peotäis jääsalatit
- Maitseks: sool, pipar
Valmistamine:
- Keeda kinoa valmis.
- Lõika porgand, paprika ja suvikõrvits peeneteks ribadeks ja voki pannil nii, et köögiviljad jäävad kergelt krõmpsuks.
- Maitsesta soola ja pipraga.
- Rebi kausi põhja jääsalat.
- Selle peale pane keedetud kinoa ning vokitud köögiviljad.
- Kõige peale tükelda feta juust.
Sinepine kana kartuliga

Vaja läheb:
- 165 g kartulit / 165 g valmilt
- 45 g toidukoort (rasva 20%) / 6,5 spl
- 3 g oliiviõli
- 4 peotäit šampinjone
- 10 g Dijoni sinepit
- 0,5 sibulat
- 2 peotäit spinatit
- Maitseks: sool, pipar
Valmistamine:
- Koori ja keeda kartul. Koori sibul.
- Haki seened ja kooritud sibul.
- Prae seeni pannil õlis paar minutit, seejärel lisa sibul.
- Tükelda kanafilee ja lisa pannile sibula ja seente juurde. Maitsesta soola ja pipraga.
- Kui kana valmis, lisa toidukoor ja sinep, sega ja kuumuta keemiseni.
- Seejärel sega sisse spinat.
- Serveeri kartulit (võid soovi korral selle kahvliga purustada) sinepise kanalisandiga.
Soe õun kaneeliga

Vaja läheb:
- 225 g kreeka jogurtit (rasva 4%) / 11,3 spl
- 220 g õuna / 1,5 tk
- 9 g sarapuupähkleid
- 3 g kookosrasva
- 7 g vahtrasiirupit
- Maitseks: kaneel
Valmistamine:
- Tükelda õun ja prae kookosrasvas pehmemaks.
- Maitsesta kaneeliga.
- Tõsta kaussi kreeka jogurt ning vala peale vahtrasiirup.
- Kõige peale tõsta praetud soojad õunad ning sarapuupähklid.
Rohkem põnevaid retsepte leiad toitumiskavast!