Fitlapi siiani mulle teada olev negatiivne osa on vähene maitsestamine. Ma väga vabandan, kuid enamike retseptide juurde käiv sool, pipar ja küüslauk "söö-palju-jaksad" kõlab kehvasti.

Kuna pean ühe ürituse tarbeks ka umbes tuhatkond paari supilusikatäie suurust portsu lihakõrvast välja mõtlema, siis alustasin koduste katsetustega. 

Algatuseks meenutasin, et sügisel pakkusin samal otstarbel ja samas koguses kastmena petersellipestot, mille koostisesse kuulusid petersell, õun, küüslauk, sool, tšilli ja oliivõli. Ehk midagi veel? Ei mäleta ja kirja ei pannud - ühekordne katsetus ju. Aga oli imeliselt ereroheline ja sööjad kiitsid.

Pesto on tore asi makaronide (vabandust, pasta või ehk suisa phastha) hulka segada, midagi lisandiks ja valmis ju ongi. Täpsustamee, et nii me ju elasime. Nüüd, kus õli, parmesani jms head ja paremat laialt käes ei ole, tuleb aga "pestot" tuunima hakata, et seda mõnuga nahka panna.

Algatuseks on karulauk - see esimene roheline eriti vitamiinirohke köögivili pika talve järel. Teiseks avastasin ma keldrist portsu hästi säilinud õunu, mis uute õite puhkemise ajaks eriti magusa maigu omandanud. Kolmandaks on külmkapis säilinud eelmisel suvel aias kasvanud vabavara - suvikõrvits. Ma tahan uskuda, et hoitud ja poputatud ning tulikuumas päikeses küpsenud ja ületalve külmikus seisnud köögiviljas on vitamiine enam kui kuratteabkus kasvanud poevärskes. Kolm komponenti on mul olemas. Inspiratsiooniks Ristemäe talu hoidis "Karu küüs" ehk siis karulauk küüslauguga, kahjuks küll õlis. Koorisin küüslaugud ja riivisin. Jällegi - ma tahan uskuda, et kodupeenra küüslaugus, olgugi ületalve hoitus, on kasulikke aineid enam kui Hiinast kohale lennanus.

Igatahes täitsin ma pisikesi purgikesi erinevate maitsenüanssidega - põhikomponentideks saumiksri ja veega purustet karulauk + maitseks ahjus eelnevalt küpsetatud õun ja täiteks ahjus küpsetatud suvikõrvits. Eelnevale lisaks riivitud küüslauk või tšillipuru (huvitav, kas isekasvatatud ja seejärel kuivatatud ning purustatud tšillipipras peituvad ka vitamiinid?) ja sool ning piisk suhkrut. Purgid steriliseerisin nõudepesumasina 70 kraadises programmis ja seejärel panin kergelt kuumutatud hoidised sisse. Eks tuleb prooovida, kaua nad ilmselt ei säili. Kuigi natuke enam meenutab konsistents moosi, lisan serveeerides portsule natuke oliivõli ja riputan peale veidi parmesani. Karulaugupesto ju. Kange ja mõnus sai küll ja kodus suitsustatud sisefilee peale mekkis hästi.