7 retsepti jõululauale

Jõulud lähenevad ja kindlasti mõtled ka Sina, mida pühade ajal süüa ning kuidas jõululaud katta. Siit blogist leiad 7 retsepti jõululauale. Valikus on nii ahjupraed, snäkid kui ka magustoidud.

Praed, mis sobivad jõululauale

Rikkalikult jõululaualt ei puudu kunagi verivorst, hapukapsas ja kartul. Lisaks verivorstile võid valmistada ka mõne maitsva ahjuprae. Siit blogist, 7 retsepti jõululauale, leiad kaks imemaitsvad ahjuprae retsepti.

Sinepises jogurtimarinaadis sea sisefilee ahjukartulitegaSinepises jogurtimarinaadis sea sisefilee ahjukartulitega

Sinepises jogurtimarinaadis sea sisefilee ahjukartulitega

Valmistamise aeg: 180 minutit
1 kogus: 375 kcal

Toiduained:

Sea sisefilee, maitsestatud (Nõo Lihatööstus) 110 g
Kartul 160 g
Parmesani juust, laktoosivaba (rasva 26,5%) 10 g
Õli (erinevad) 4 g
Jogurt maitsestamata (rasva 2,6%) 40 g
Marineeritud kurk (kuni 22 kcal/ 100 g kohta) 80 g
Šampinjon/Portobello 70 g
Sinep 3 g
Maitseained: pipar, sool (meresool või värviline)

Valmistamine:

  • Lõika sisefilee ca 1 cm paksusteks medaljonideks.
  • Sega kokku maitsestamata jogurt, sinep, sool ja pipar.
  • Lisa marinaadi lihatükid ja hõõru liha korralikult marinaadiga kokku.
  • Jäta liha külmikusse maitsestuma vähemalt paariks tunniks, ideaalis üleöö.
  • Koori kartul. Lõika suured kartulid pooleks.
  • Raputa kartulitele peale soola, võid lisada ka muid meelepäraseid maitseaineid.
  • Nirista peale õli ja hõõru kartulid sellega kokku.
  • Pese seened ja lõika pooleks.
  • Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  • Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning lao ühele poole liha, teisele poole kartulid ja keskele seened.
  • Kata ka pealt küpsetuspaberiga ning küpseta ahjus 1h-1h15 minutit (küpsetusaeg sõltub sellest, mitu portsjonit korraga teed, seega jälgi toitu küpsemise ajal).
  • Kui liha ja kartul valmis, tõsta liha ahjuplaadilt ära ja hoia soojas (pane termopotti või kata fooliumiga).
  • Riivi parmesan ja raputa kartulitele peale.
  • Keera ahi võimalusel pöördõhu režiimile ning küpseta kartuleid ja seeni veel 10-15 minutit.
  • Serveeri liha kartulite, seente ja marineeritud kurgiga.

Särtsakas pardifilee riisi ja rukola salatigaSärtsakas pardifilee riisi ja rukola salatiga

Särtsakas pardifilee riisi ja rukola salatiga

Valmistamise aeg: 60 minutit
1 kogus: 375 kcal

Toiduained:
Pardifilee, nahaga 110 g
Riis (pruun, punane, must) 25 g
Mesi 8 g
Granaatõun 40 g
Kirsstomat 75 g
Rukola 20 g
Maitseained: Sojakaste, sool, pipar, aplesinikoor, ingver (valikuline)

Valmistamine:

  • Pane pardifilee marinaadi eelmisel päeval või mõned tunnid enne valmistamist.
  • Sega marinaadiks kokku mesi, sojakaste, riivitud ingver ja apelsinikoor (1 portsjoni kohta lisa 1 tl sojakastet, 2 cm jupike ingverit ja apelsinikoort nii palju, kui soovid). Võid pigistada juurde ka veidi apelsinimahla.
  • Lõika pardifilee naha sisse ruudustik. Ole ettevaatlik, et ei lõikaks liha sisse.
  • Pane pardifilee karpi marinaadi ja loksuta kinnist karpi, et marinaad ühtlaselt lihale jaotuks. Aseta külmkappi maitsestuma. Võimalusel võta pardifilee 1 tund enne valmistamist külmikust ja lase sel toatemperatuuril seista.
  • Keeda riis soolvees valmis. Soovi korral lisa vette loorberileht.
  • Samal ajal, kui riis keeb valmista pardifilee.
  • Kuivata pardifieelt liigne marinaad köögipaberiga, et pannil liialt vedelikku ei oleks.
  • Aseta pardifilee nahk allpool külmale pannile ja kuumuta madalal kuumusel 5 minutit.
  • Keera kuumus keskmiseks ja prae veel 4 minutit, et nahk krõbedamaks muutuks.
  • Keera kuumus kõrgeks ja pööra filee pannil ümber. Prae 3 minutit. Kui filee on paksem, prae ka külgedelt 30 sekundit.
  • Seejärel keera taas nahk allapoole ja prae veel 1-2 minutit, et nahk korralikult krõbe saaks.
  • Tõsta pardifilee pannilt ära ja kata fooliumiga ning lase ca 10 minutit lihal puhata.
  • Sega sel ajal kokku rukola, poolitatud kirsstomatid ja granaatõuna seemned. Maitsesta soola ja pipraga ning soovi korral tilgakese sidrunimahlaga.
  • Serveeri pardifileed riisi ja salatiga.

Fitlap toitumiskavast leiad veel mitmeid prae valikuid jõululauale:

  1. Sea sisefilee praekapsa ja keedukartuliga (vaata retsepti)
  2. Vinegrett verivorstiga (vaata retsepti)
  3. Verivorst keedukartuli ja peedisalatiga (vaata retsepti)
  4. Verivorstid praekartuli ja kapsa-kõrvitsasalatiga (vaata retsepti)
  5. Kanafileerullid mozzarellaga (vaata retsepti)

Lihtsalt valmivad snäkid jõululauale

Kitsejuustu-peediampsudKitsejuustu-peediampsud

Kitsejuustu-peediampsud

Valmistamise aeg: 20 minutit
1 kogus: 375 kcal

Toiduained:

Valgehallitusjuust kitsepiimast 60 g
Tortilla, täistera 40 g
Peet, keedetud või toores 100 g
Mesi 6 g
Maitseained: sool, pipar, sidrunimahl, tüümian

Valmistamine:

  • Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
  • Viiluta keedetud peet õhukesteks viiludeks.
  • Laota peediviilud tortilla peale.
  • Sega kokku mesi, sool, pipar ja veidike sidrunimahla ning pintselda või jaota see ühtlaselt peediviiludele.
  • Küpseta ahjus ca 10-15 minutit.
  • Lõika kitsejuust väiksemateks sektoriteks ning laota peedi peale.
  • Küpseta ahjus veel 1-2 minutit. Jälgi kogu aeg, et juust liialt kuuma ei saaks ja väga voolavaks ei muutuks.
  • Serveeri soovi korral värske tüümianiga.

Kurgiampsud tuunikalavahugaKurgiampsud tuunikalavahuga

Kurgiampsud tuunikalavahuga

Valmistamise aeg: 15 minutit
1 kogus: 375 kcal

Toiduained:
Leib, mitmeviljaröst 80 g
Tuunikalakonserv, veega 60 g
Toorjuust Philadelphia (rasva 11%) 40 g
Värske kurk 95 g
Punane sibul (valikuline) 20 g
Maitseained: sool, pipar, sidrunimahl

Valmistamine:

  • Koori sibul ja viiluta hästi õhukesteks viiludeks. Soovi korral võid sibula ära ka jätta.
  • Pane sibul mõneks minutiks sidrunimahla sisse marineeruma. Jälgi, et sibul oleks üleni vedeliku all.
  • Kurna tuunikala ja pane kaussi. Lisa juurde toorjuust.
  • Maitsesta soola ja pipraga.
  • Sega korralikult või vahusta mikseri või saumikseriga.
  • Haki sibul peeneks ja sega tuunikala-toorjuustuvahu hulka.
  • Rösti mitmeviljaröst ja lõika üks viil neljaks.
  • Lõika kurgist juurviljakoorijaga pikad viilud.
  • Jaga tuunikala-toorjuustuvaht saiaviiludele.
  • Voldi kurgiviil kokku ja kinnita kokteilitikuga saia sisse tuunikalavahu peale.
  • Soovi korral võid tuunikalavahu lihtsalt mitmeviljarösti viiludele määrida ja kurgiviilud peale laotada.

Verivorstitäidisega lavaširullVerivorstitäidisega lavaširull

Verivorstitäidisega lavaširull

Valmistamise aeg: 35 minutit
1 kogus: 375 kcal

Toiduained:
Verivorstid kanalihaga (Nõo Lihatööstus) 85 g
Lavašš, täistera 50 g
Sulatatud juust (rasva 18-19%) 25 g
Pohlamoos 15 g

Valmistamine:

  • Lõika verivorst tükkideks ja sega sulatatud juustuga.
  • Tõsta segu lavašile ja suru kahvliga puruks. Jaota segu ühtlaselt lavaši keskele nii, et äärtest jääks veidi tühja ruumi, siis on lihtsam rulli keerata.
  • Keera lavašs rulli - tõsta pikiservadest ääred veidi peale ja seejärel keera rulli.
  • Tõsta rull ahjuvormi.
  • Küpseta 200-kraadises ahjus ca 25-30 minutit.
  • Lõika rull meelepärasteks tükkideks ja serveeri pohlamoosiga.

Fitlap toitumiskavast leiad veel mitmeid snäki valikuid jõululauale:

  1. Snäkitaldrik (vaata retsepti)
  2. Pirni-sinihallitusjuustu snäkk (vaata retsepti)
  3. Soojad leivakorvikesed (vaata retsepti)
  4. Lavaširullid kanasingiga (vaata retsepti)

Maitsvad magustoidud jõululauale

Õunakõrbedik jäätisegaÕunakõrbedik jäätisega

Õunakrõbedik jäätisega

Valmistamise aeg: 35 minutit
1 kogus: 375 kcal

Toiduained:
Kaerahelbed, täistera 30 g
Fitlap jäätis, kookossuhkruga, laktoosivaba (Balbiino) 50 g
Või (rasva 82%) 11 g
Õun 110 g
Nopri lahja kohupiim 45 g
Maitseained: kaneel, stevia, vanilje (naturaalne)

Valmistamine:

  • Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  • Pese ja viiluta õun õhusteks viiludeks.
  • Sega õunaviilud kohupiima, kaneeli ja soovi korral naturaalse jahvatatud vanilje ning veidikese Stevia-magusainega. Pane ahjuvormi põhja.
  • Sega kaerahelbed sulatatud või ja kaneeliga.
  • Laota kaerahelbed ühtlaselt õunaviiludele peale ja patsuta pealt kergelt.
  • Küpseta 200-kraadises ahjus ca 30 minutit, kuni kate on kuldne ja krõbe.
  • Serveeri õunakrõbedikku soojana koos jäätisega.

JõulukeeksJõulukeeks

Jõulukeeks

Valmistamise aeg: 70 minutit
1 kogus: 375 kcal
!!Soovitatav on teha korraga 4-6 portsonit!!

Toiduained:
Jahu, kaerajahu täistera 35 g
Või (rasva 82%) 10 g
Muna (M suurus) 25 g
Rosinad 10 g
Pekaanipähkel 4 g
Kookospalmisuhkur 7 g
Aprikoos, kuivatatud 10 g
Pirnipüree, 100%, lisatud suhkruta 40 g
Maitseained: küpsetuspulber, piparkoogimaitseaine, apelsinikoor, kaneel

Valmistamine:

  • Soovitatav on teha korraga 4-6 portsonit.
  • Eelsoojenda ahi 180-kraadini.
  • Eralda munavalged munakollastest.
  • Sega munakollased pirnipüreega.
  • Pirnipüree võid osta poest või ise valmistada saumikseri või blenderiga. Võid ka lihtsalt pirni peene riiviga riivida.
  • Lisa muna-pirnisegusse kaerajahu, küpsetuspulber (portsu kohta 0,5 tl), rosinad, tükeldatud aprikoosid, sulatatud või, piparkoogimaitseaine (1 portsjoni kohta 0,5 g), kaneel (1 portsjoni kohta 0,5 g) ja riivitud apelsinikoor.
  • Sega kõik korralikult läbi.
  • Lisa munavalgetele kookospalmisuhkur ja vahusta tugevaks vahuks.
  • Sega munavalgevaht ettevaatlikult taignasse.
  • Vooderda keeksivorm küpsetuspaberiga ja vala tainas vormi.
  • Laota peale pekaanipähklid. Võid need peale panna tervetena või tükkideks hakituna.
  • Küpseta keeksi 180-kraadises ahjus ca 1 h. Jälgi ja katsu vahepeal hambatikuga.
  • Serveerides võid soovi korral peale raputada veidi tuhksteviat.

Fitlap toitumiskavast leiad veel mitmeid magustoiduretsepte jõululauale:

  1. Piparkoogid (vaata retsepti)
  2. Pehme šokolaadibrownie (vaata retsepti)
  3. Õuna-rosina muffinid (vaata retsepti)

Need olid tänavused 7 retsepti, mis sobivad ideaalselt jõululauale. Lisaks nendele retseptidele leiad Fitlap toitumiskavast veel tuhat retsepti. Nende seas on nii suppe, praade, magustoite kui ka snäkke ja taimetoiduretsepte. Kui Sul veel kontot ei ole, siis tasuta konto saad luua siin!

Anna mulle kommentaaridesse teada, kas leidsid siit blogist, 7 retsepti jõululauale, mõne uue retsepti, mida jõululauale valmistada?